Съдът отмени гаранцията на Чеци, връща го в ареста

Съдът отмени гаранцията на Чеци, връща го в ареста
Съдиите отмениха гаранцията от 15 000 лв. на Чеци, която му наложи Софийски градски съд. Снимка: Монитор
A A+ A++ A

Софийският апелативен съд (САС) върна обвиняемия по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина Николай Русинов – Чеци в ареста.

Съдиите отмениха гаранцията от 15 000 лв. на Чеци, която му наложи Софийски градски съд, предаде БГНЕС.

„Искам да ми бъде променена мярката в по-лека”, заяви по-рано в четвъртък пред Апелативния съд Николай Руснинов.

Градският съд на София го пусна от ареста под парична гаранция от 15 000 лв, а пред Софийския апелативен съд Русинов поиска още по-лека мярка.

Адвокатите смятат, че тази мярка за неотклонение трябва да бъде подписка. Тя е най-леката възможна, която законът предвижда.

Според юристите обоснованото предположение, че Чеци е убил Яна Кръстева, е не просто разколебано, както прецениха градските съдии, а не съществува.

Това бе мотивът им да поискат гаранцията да бъде отменена и на Чеци да бъде наложена най-леката мярка за неотклонение.

Прокуратурата също протестира в четвъртък определението на градския съд. Обвинителите оспорваха мотива на градския съд, че под ноктите на Чеци не е открит биологичен материал от Яна.

Обвинението подчерта, че заключението на експертите е не, че не е намерен такъв материал, а че не е открит годен за изследване такъв.

Николай Русинов беше задържан на 27 април 2012 г. и му бяха повдигнати обвинения за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина в София.

На 8 май Софийският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение на Софийски градски съд и остави Чеци в ареста.

35-годишният Николай Русинов бе задържан в късния следобед на 27 април на базата на резултати от експертизата, която пристигна от Австрия по убийството на Яна Кръстева.

Прокуратурата е повдигнала обвинение за убийство. Русинов бе задържан за 72 часа, посочи тогава директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов.

Яна Кръстева бе открита мъртва и полугола под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли 2011 г. Тя е била бита и удушена часове след рок концерт на стадион „Българска армия" предната нощ.

Полицията тогава задържа Пламен Трифонов, заподозрян в съучастие за убийството. По тялото на убитата Яна, включително в областта на половите органи и краката имало косми с неговото ДНК.

Съдът прецени, че заподозреният трябва да остане в ареста, но по-късно беше пуснат на свобода.

Експертизата установи, че младата жена е починала от задушаване.

На 26 юли 2011 г. пък бе задържан и Николай Русинов от граничните власти на Летище София след пристигането му с редовен полет от Истанбул. Той по-късно също бе освободен.

#Яна Кръстева #Борисовата градина #убийство #Софийският апелативен съд #Николай Русинов #Чеци #Софийски градски съд #София #Австрия #СДВР #Валери Йорданов #Пламен Трифонов #стадион „Българска Армия" #летище София #Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »