Огънят в резервата „Соколна" е потушен

Огънят в резервата „Соколна" е потушен
След овладяването на пожара край Белица, нощта там е преминала спокойно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пожарът в резервата „Соколна" в Националния парк „Централен Балкан" е потушен, но заради силния вятър по билото на Стара планина, който мени посоката си непрекъснато, не е изключено някое от локалните огнища да се разгори отново.

Два хеликоптера се включиха в гасенето на пламъците в четвъртък, благодарение на които пожарът беше локализиран, предаде БНР.

Екипи се изкачват до билото на Стара планина, където има още няколко огнища.

По настояване на оперативния щаб, ръководен от областния управител Недялко Недялков, след като заредят с гориво, хеликоптерите, които вече са направили по 12 курса, ще направят още няколко, за да потушат и локалните пожари. Край тях дежурят съгледвачи, които са в радиовръзка с щаба.

За три дни пожарът е изпепелил между 3 500 и 5 000 декара горски площи. Според директора на Национален парк „Централен Балкан" Нела Рачевич ще са необходими повече от десет години за въстановяването на резервата.

По думите й до мястото, откъдето е започнал пожарът, е открит бивак на иманяри, но дали пожарът е умишлен, ще стане ясно след приключване на следствието.

Овладян е пожарът в крумовградското село Горна кула. Отменено е обявеното в сряда бедствено положение. Огънят изпепели 6 необитаеми къщи, хиляда низи с тютюн и над хиляда декара сухи треви и храсти.

В района на пожара от километри се усеща задушлив мирис. Огънят е изгорил цялата растителност и всичко наоколо е черно.

Заради силния вятър и горещото време пламъците бързо се разпространили. Стихията не подминала дори местната джамия. В гасенето се се включили 5 противопожарни екипа, лесничеи и над 80 жители. Сред тях е бил и кметът на селото.

„Събрах хора и тукашните излязоха, и други, където са чули, и те пристигнаха. Благодарение на тях, къщи, където се живее, поне там нямаме щети," съобщи кметът.

Заради ужаса от пожара една от жените в селото припаднала и се наложило да бъде извикана спешна помощ.

Причината за избухване на огъня е човешка небрежност. Виновникът - 18 годишен младеж от Крумовград е задържан в полицейското управление.

През целия ден в четвъртък в селото ще дежурят спасителни екипи, за да не се допусне повторно разпалване на огъня.

Почти загасен е пожарът в района на дупнишкото село Баланово. Причините за възникването на огъня се изясняват, съобщи говорителят на МВР Кюстендил Катя Табачка.

„Огънят се е развил върху територия от 2000 декара сухи треви, храсти, отпадъци, унищожени са 100 декара смесена гора и 20 декара житни насаждения. Няма пострадали хора," заяви Катя Табачка.

След овладяването на пожара край Белица, нощта там е преминала спокойно. Краткотрайни превалявания в района са помогнали на огнеборците да се справят с пламъците.

Ликвидиран е пожарът край Девин. Там изгоряха 25 декара смесена гора. Противопожарни екипи ще дежурят в района и ще следят огънят да не се възобнови.

#пожар #Резерват „Соколна" #Горна кула

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »