Десетки трофеи на защитени видове конфискувани от ресторанти

A A+ A++ A

32 незаконни трофея на защитени препарирани животни бяха открити в 8 заведения при проверки на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в хотели и ресторанти в страната.

Проверките са били направени по сигнали от фондация „Биоразнообразие" и Сдружение за дивата природа „Балкани", обявиха експерти от дирекция „Национална служба за защита на природата" на съвместна пресконференция с неправителствени организации.

В Пампорово, Смолян и Чепеларе са открити незаконно изложени препарирани видове, сред които обикновен мишелов, бухал, малък ястреб, забулена сова, скален орел, нощна чапла, както и кожи от мечка и дива котка, предаде БТА.

В ресторант в Мъглиж пък е намерена кожа от малко мече, а от хотел в Хасково е иззет череп на мъжка дива коза, посочиха експертите.

Трофеите са иззети и част от тях ще бъдат дадени на училища за учебни цели. Нарушителите ще платят глоби до 2000 лв.

В момента излагането на трофеи от защитени видове, включени в Закона за биологичното разнообразие, се санкционира с между 100 и 5000 лева за физически лица и между 500 и 10 000 лева за юридически лица и еднолични търговци.

Екозащитници обаче коментираха, че обикновено глобите се налагат в по-ниски граници, имало и един случай на 1200 лв. глоба за частно лице, което препарирало и изложило на видно място т.нар. царски орел.

От началото на годината при 51 проверки на обществени заведения в страната, в които са участвали наблюдатели от Сдружението за дивата природа „Балкани", са открити 32 незаконни трофея, посочи Любомир Петров от организацията.

Той отбеляза, че все повече граждани алармират за подобни нарушения и ги определят като възмутителни и недопустими.

Обезпокоително е, че санкциите са основно административни и парични, посочиха от сдружението и апелираха за налагане на по-ефективни мерки, по-голям контрол и по-строги санкции от страна на държавата.

Няма обаче информация за трофеите от този вид в частни колекции.

От МОСВ заявиха, че проверките за излагане на трофеи от защитени видове ще зачестят и контролът ще бъде засилен.

#МОСВ #трофеи #защитени видове #Закон за биологичното разнообразие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници