КТБ и ВТБ Кепитъл купуват БТК, Виваком - непотвърдено

КТБ и ВТБ Кепитъл купуват БТК, Виваком - непотвърдено
Собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сделка за БТК, респективно "Виваком", има и новите собственици са Корпоративна търговска банка на Цветан Василев и руската VTB Capital, твърди в. „Капитал", който цитира свои източници в понеделник.

"Консорциумът между КТБ и VTB бе избран за предпочитания купувач за компанията от комитета на основните кредитори... До последно обаче не може да се каже има ли сделка или не, тъй като има много подробности за уточняване," заяви преди дни мажоритарният собственик на КТБ и председател на надзорния съвет Цветан Василев.

С решението на кредиторите през миналата седмица обаче сделката изглежда почти необратима, коментира изданието.

Предстоят технически действия като съдебно вписване на детайлите около преструктурирането на дълга и прехвърлянето на собствеността.

Има минимален шанс досегашният основен акционер PineBridge Investments да обжалва загубата на дела си. Но според близки до сделката източници това е малко вероятно и едва ли ще преобърне вече одобрената от кредиторите смяна.

Фактическото прехвърляне на собствеността може да отнеме и няколко месеца. Например трябва да се получи и разрешение от Комисията за защита на конкуренцията.

„Но резултатът е ясен - срещу кешово плащане от 130 млн. евро и поемане на дълг БТК ще има четвъртия си частен собственик. Но първият с български корен", отбелязват от „Капитал".

Банките, които имат вземане от около 1.7 млрд. евро от групата БТК, стояха в основата на тази продажба. Логично те избраха и новия мажоритарен собственик.

Първоначално те не харесаха офертата на КТБ-VTB, но след няколкомесечно убеждаване първо малките, а после и големите започнаха да одобряват предложението.

В последното гласуване и най-големият кредитор - Royal Bank of Scotland, която държи около 10% от дълга, е обърнала мнението си на 180 градуса и също е подкрепила офертата на тандема, според източник на "Капитал".

Не е известен резултатът от гласуването на останалите големи кредитори като Deutsche Вank, Castle Hill, Европейската инвестиционна банка и Raiffeisen Zentralbank, мецанин кредиторите като Tennenbaum Capital Partners, Mezzanine Management (и по-малките - австрийското поделение на Unicredit, AXA Private Equity и др.). Но може със сигурност да се твърди, че повечето (над 75% от дълга) са одобрили офертата.

Според разпространената официално информация по сделката от БТК сега тандемът КТБ-VTB ще получи 93.99% от компанията, колкото в момента притежават мажоритарните собственици - друг консорциум от инвеститори, водени преди пет години от AIG.

Любопитен детайл от офертата към кредиторите е, че купувачите обявяват, че след 3-5 години ще търсят препродажба на БТК.

"Който ще бъде в състояние след 3-5 години", отговаря пред Livebiz мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев на въпроса кой от големите телеком оператори в региона би могъл да поеме БТК. "Не мога да пророкувам какво ще бъде в такъв период от време", обяснява той.

Сделката едва ли ще е трудна, тъй като според различни оценки сега тандемът КТБ-VTB плаща ниска цена. Въпросът по-скоро е дали ще иска да се раздели с такъв ключов за държавата актив, коментират от „Капитал".

#продажба #мобилен оператор #телеком #„Петрол Холдинг“ #VTB #VTB Capital #ВТБ #„ВТБ Кепитъл“ #КТБ #Корпоративна търговска банка #Кирсан Илюмжинов #Цветан Василев #„Виваком“ #Vivacom #Тюрксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »