КРС: Мобилните оператори да не събират сметки със силови методи

КРС: Мобилните оператори да не събират сметки със силови методи
Председателят на КРС Божков по време на приемната за граждани в Добрич. Снимка: Дарик Добрич
A A+ A++ A

Мобилните оператори в България ще бъдат предупредени официално с писмо от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да спазват законовите процедури, когато възлагат на фирми да събират задължения от техните абонати.

Това съобщи председателят на КРС Веселин Божков в Добрич, където в понеделник регулаторът откри временна приемна за граждани.

Божков изтъкна, че абонатите масово се оплакват от прилагане на силови методи, за да бъдат принудени да платят своите сметки, цитиран от „Медиапул".

Той обяви, че в последните няколко месеца комисията е получила доста сигнали от граждани, които са били тормозени от фирми, на които мобилните оператори са прехвърлили събирането на сметките от задлъжнели абонати.

„Недопустимо е абонатът да не бъде уведомен за неплатената сметка, да не получи покана да я погаси и, ако не го направи, операторът да не го извести, че ще прехвърли задължението към фирма", коментира регулаторният шеф.

От друга страна фирмата, на която е възложено събирането на сметките, трябва да информира длъжника какви действия ще предприеме, а не веднага да започне изпълнително производство и да начисли "космически" суми, допълни той.

Има оплаквания от потребители, че за задължения от 5 или 15 лева им е наложено да платят по 500 лева, даде пример шефът на КРС и допълни, че само в деня на откриването на приемната в Добрич са били подадени подобни два сигнала.

По думите на Божков потребителите на телекомуникационни услуги най-често се оплакват от това, че операторите отказват да прехвърлят номерата им в конкурентна мрежа.

Абонати твърдят, че им се таксуват съобщенията, каквито не са били изпращани и дори входящи SMS-и, както и че им е била отказвана разпечатка на трафика в мобилната мрежа.

Шефът на КРС установил по време на пътуването си до Добрич, че по магистралата от Варна до града нямало обхват на мобилна мрежа. Затова мобилните оператори ще получат предупреждение за недобро покритие, закани се той.

Жители на населени места в близост до румънската граница пък се оплакват от автоматичното прехвърляне на разговорите им в роуминг през румънски оператор, което товари сметките им.

Радиоефирът в Добрич е сравнително чист, информира председателят на КРС след проверката на експерти на комисията в областния град. В Добрич са регистрирани 18 български радиостанции над 45 децибела, като само две румънски станции се чуват с такова качество.

Приемат се 22 телевизионни канала над 45 децибела и три румънски ТВ-станции с такова качество, посочи Божков и добави, че в района няма трансгранично замърсяване на ефира, характерно за част от Черноморското крайбрежие.

#КРС #Комисия за регулиране на съобщенията #телеком #мобилни оператори #Веселин Божков #неплатени сметки #дългове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »