Икономисти искат бюджет за „най-лоши сценарии“

Икономисти искат бюджет за „най-лоши сценарии“
Европейската криза се задълбочава, според икономически и финансови специалисти от Институт „Отворено общество“ и Macro Watch. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавният бюджет на България за 2012 г. трябва да предвижда възможно най-лошите варианти за развитие на европейската дългова криза, според групата български икономисти Macro Watch.

„Европейската криза се задълбочава, негативните сценарии за европейската икономика стават все по-вероятни и това изисква незабавен и решителен реформаторски отговор от страна на българското правителство“, заявиха от Macro Watch по време на дискусия в неделя.

Икономистите изтъкват, че Европа се движи надолу по спиралата на икономическата и политическата криза, без ясна перспектива за разрешаване на проблемите, а лошите сценарии за бъдещето на европейската икономика стават все по-вероятни, включително що се отнася до оцеляването на еврозоната и ЕС.

„Това увеличава рисковете за България и изисква решителен реформаторски отговор. Държавният бюджет за 2012 трябва да бъде по-консервативен и с повече буфери, за да може да издържи и на най-лошите сценарии. В допълнение, забавените структурни реформи трябва да бъдат рестартирани и извършени в кратки срокове. Реформи са необходими не само в БДЖ и пенсионната възраст, но и в целия публичен сектор - включително що се отнася до инвестиционния климат, бюрократичните пречки, институциите на правовата държава, ограничаване на привилегиите“, казват икономистите.

Според Macro Watch само дълбоки реформи могат да позволят на България да удържи на бушуващата криза и да постигне растеж на инвестициите и работните места, като това се отнася и за останалите европейски страни - в сегашната среда правителства, които не правят реформи, не могат да оцелеят и падат от власт.

„Страхът от реформи и популизмът биват незабавно наказвани. Сегашната криза фундаментално ще предефинира ЕС, но все още никой не знае в каква посока. България като член на ЕС трябва да е активна, за да защитава политики, които насърчават развитието на ЕС и забогатяването на бедните страни. Ако сме пасивни в европейския дебат, после няма смисъл да се сърдим, че никой не се е съобразил с нас“, заявяват още икономистите.

Според тях провалът на ЕС по отношение на Гърция през последните 2 г. захрани съмненията, че Европа може да се справя с предизвикателствата, а такива не липсват, включително Италия, Испания, а кризата в ЕС не е толкова финансова, колкото структурна, и решението само с финансови инструменти не е възможно.

„ЕС има нужда от строги правила, насърчаващи финансовата дисциплина и реформите, а страните, които не ги следват, трябва да бъдат наказвани, включително с изгонване. В същото време реформаторските и дисциплинираните страни в ЕС трябва да бъдат насърчавани по всякакъв начин, вкл. чрез по-голям достъп до еврофондове и по-малки вноски в спасителния фонд“, заключават те.

Macrо Watch е инициатива на Институт „Отворено общество“ – София, която започна през 2007 г. и чиято цел е периодично да анализира икономическата ситуация и рисковете пред страната.

В Macro Watch участват икономистите:

Георги Ангелов – старши икономист в Институт „Отворено общество“;

Лъчезар Богданов – управляващ съдружник, Industry Watch;

Георги Ганев – програмен директор, Център за либерални стратегии;

Димитър Чобанов – преподавател в УНСС;

Георги Прохаски – председател, Център за икономическо развитие;

Десислава Николова – главен икономист, Институт за пазарна икономика

Модератор – Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт „Отворено общество“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"