Дянков: Без компромиси за пенсионната реформа

Дянков: Без компромиси за пенсионната реформа
Финансовият министър Симеон Дянков е „безкомпромисен“ за пенсионната реформа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият министър Симеон Дянков даде да се разбере, че е неотстъпчив по отношение на вдигането на възрастта и праговете за пенсиониране въпреки планирания за 30 ноември национален протест.

„Компромиси в пенсионната реформа няма да има, тя ще бъде приета дори и ако президентът наложи вето“, заяви министърът на финансите в Созопол в неделя, цитиран от „Дневник“, след като в събота от КНСБ обявиха, че ще настояват за президентско вето, ако промените за пенсионната възраст бъдат приети.

„Тази реформа помага главно от 2015-2016-2017 г. нататък“, уточни Дянков. „Знаете, че от 1999 г. насам НОИ е с огромен дефицит. Тази година дефицитът е близо 4 млрд. Това се плаща от данъците на всички останали граждани в държавата. Този дефицит реално с тази реформа, ако се приеме в парламента, следващата година минимално ще се намали с около 40 млн. лв.“, обясни Дянков, като добави, че няма вариант реформата да стане плавно или с компромиси.

„Всъщност ние додаваме пари за 2012 г., за да можем да увеличим ниските пенсии. Това е отговорното мислене на държавниците. Увеличаването на минималните пенсии ще струва допълнителни 10 млн. лв. Това се прави от истински реформатори“, обобщи министърът.

Той окачестви обстановката в България като тежка и кризисна и изрази надежда да не се стига до по-рестриктивни мерки, каквито има в съседни държави, въпреки че доскоро се е смятало, че България излиза от кризата.

„Намираме се в много по-сложна ситуация и е отговорно да кажем, че можем да дадем само това, което имаме“, подчерта той.

Дянков призова протестиращите зърнопроизводители и стачкуващите служители на БДЖ „да се държат отговорно“, за да може да се излезе от ситуацията.

#Национален осигурителен институт #НОИ #пенсионна възраст #пенсионна реформа #Министър на финансите #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"