МВР ще следи на пътя с камери, без значение дали сме нарушили скоростта или не

МВР ще следи на пътя с камери, без значение дали сме нарушили скоростта или не
A A+ A++ A

2.6 млн. лв. без ДДС ще плати МВР за купуването на нови камери за скорост. Това става ясно от обявена от ведомството обществена поръчка. 

Любопитна подробност в изискванията към системата за контрол на пътя е тя да може да съхранява данните и на автомобили, които не са нарушили ограничението в скоростта. Съхраняваните данни ще са включват регистрационен номер, дата, час, място и посока на движение, като това ще представлява база данни за "справки по различни критерии".

Тази информация ще може да се предава чрез 3G/4G-връзка, но също така ще може да бъде изтегляна и чрез USB порт, SD card, Internet порт.

Изискването е камерите да могат да измерват скорост, да заснемат и разпознават регистрационния номер на автомобила на не по-малко от 95% от всички нарушения на скоростните режими. Трябва да могат да засичат скорост при не по-малко от 250 км/ ч.

Системата ще може да предоставя данни за това къде е извършено нарушението с точни GPS координати, точен адрес, ако е засечено в населено място, дата и час, съществуващо ограничение на пътния участък, превишението на скоростта, индивидуален номер на снимката, посока на движение на автомобила и вида на колата. 

При регистриране на нарушение полицаите ще могат да допълват данни и едва след това системата ще генерира електронен фиш. 

Тези, които не са извършили нарушения обаче, ще влизат в обща статистика, която ще предоставя данни за брой преминали превозни средства, видовете им, справка за статуса им и какъв брой от колите са с чуждестранни номера.

МВР залага изискване тази информация да се съхранява минимум 24 месеца. 

Намеренията на МВР да съхранява лични данни, които не са свързани пряко с престъпления, започнаха с поредица от поръчки на камери и системи за наблюдения на границата. От ведомството вече си поръчаха система за лицево разпознаване, която да идентифицира физически лица в реално време. Тази система ще позволява да бъде използвана и по време на мащабни събития като протести например. Това на практика дава възможност на органите на МВР да извършват видеонаблюдение с възможност за установяване на самоличност, което изцяло излиза от компетентостите на ведомството - в Закона за СРС тази дейност е вменена на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"