Българчета от цял свят на фолклорен фестивал в Каварна

Българчета от цял свят на фолклорен фестивал в Каварна
Президентство
A A+ A++ A

„Днес, на 11 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий Каварна е най-младият град на България. Днес Каварна събира таланта и голямата обич и преклонение към България.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри 15-ото юбилейно издание на Общобългарския младежки фолклорен събор „С България в сърцето“. Негови организатори са Община Каварна и продуцентска къща „Пирина“. В тридневния събор участват над 1500 деца и младежи от цяла България и историческите ни диаспори.

„От множеството срещи с българите в Молдова, Сърбия, Македония, Албания, Унгария разбрах колко ценят те подкрепата на хора като вас“, с тези думи вицепрезидентът се обърна към един от вдъхновителите на събора – Илия Луков. „Вашето дело е още по-значимо – чрез преданията, приказките и героите от фолклора, вие съхранявате величието на народа ни, независимо от това къде се намират неговите чеда“, отбеляза Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента Каварна и младежкият събор дават възможност да помним, че всички сме част от един народ – и българите тук, и сънародниците ни извън границите на България. „Време е за единение на българите от цял свят за развитието и бъдещето на България“, призова Илияна Йотова.

В деня, в който в много градове в целия свят българските общности отбелязват Деня на св. св. Кирил и Методий,  вицепрезидентът изпрати послание към тях от Каварна: „България е древна страна, страна не на разстояния и мащаби, а империя на духовност и култура. Една от най-старите държави, създала писменост за славянските народи. Да бъдем горди, че сме българи.“

„Фолклорът и традициите ни обединяват. Българските младежи ни обединяват, защото те са истинското общо бъдеще на нашия народ. Независимо къде живеят, те носят българщината в сърцето си и я предават. За нашите деца сме длъжни да направим всичко, за да съхраним традициите. За да пребъде България“, убедена е вицепрезидентът.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »