Израел дарява Йерусалимска градина за деца в Южния парк

Израел дарява Йерусалимска градина за деца в Южния парк
A A+ A++ A

Детска площадка в Южния парк, адаптирана към нуждите на децата със специални потребности, предлага да изгради посолството на Израел в София. 

Проектът е дарение от Израел и ще има няколко обособени зони – Музикална, наречена „Арфата на Давид“, включваща ритъмни барабани, ръчна флейта, маримба, вибрафон, орган; Седяща зона за игри и ксилофон, както и Сензорна зона – Мъдростта на Соломон и Магическият хълм – Хълмът Скопус. Предварителната финансова оценка на проекта възлиза на 260 хил. евро. Автор е арх. Ицхак Липовецки. 

Общественото обсъждане на проекта е днес от 18 часа в сградата на "Архитектура и градоустройство" на ул. "Средика" 5. В нея могат да вземат участие всички граждани на София, които искат да изразят своето мнение, препоръки или възражения по предложения от израелското посолство проект за изграждане на комбинирана детска площадка на открито със съоръжения за игри, достъпна за деца със специфични нужди, както и за всички деца, съобщиха от Столична община. 

В дискусията ще се включат и посланикът на Израел в България Н.П г-жа Ирит Лилиан, авторът на проекта – арх. Ицхак Липовецки, арх. Цветан Василев, г-жа Ивелина Гаджева, която е направила анкета за очакванията на родители, деца и лични асистенти на деца със специфични нужди, гл. архитект на Столична община арх. Здравко Здравков, гл. арх. на р-н “Триадица” – арх. Иван Шишков, председателят на Комисията по култура и образование към СОС – Малина Едрева и общински съветници.

Основният замисъл на площадката е да бъде адаптирана към нуждите на децата със специфични потребности, които да имат достъпно, интересно, красиво и забавно пространство за игри със своите приятели и всички деца, посещаващи парка. 

Мястото в Южен парк в най-голяма степен отговаря на отделните фактори, които следва да се вземат предвид – като достъпност, транспорт, паркиране. Проектът е съобразен с терена, като изграждането на детската площадка по никакъв начин не трябва да засегне съществуващото озеленяване. В строежа на площадката посолството на Израел е заявило използването на висококачествени материали и съоръженията за игри с всички сертификати за качество, безопасност и достъпност.

Проектът на площадката предвижда Йерусалимската градинка в Южния парк да има 7 врати, както Йерусалим има 7 порти. Менората във формата на седемсвещник, Стената на плача, Храмът „Възкресение Господне“ в Божи Гроб, Цитаделата на Давид, Светилището на свитъците, Куполът на Скалата и Струнният мост са част от атракциите в проекта за изграждане на Йерусалимска градина.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници