Шерпите, които търсят Боян Петров, стигнаха до лагер 1, алпинистът не е бил там

Шерпите, които търсят Боян Петров, стигнаха до лагер 1, алпинистът не е бил там
A A+ A++ A

Тримата шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали до лагер 1 под върха Шиша Пангма, но българинът не е бил там. Това съобщи пред БНР жената до алпиниста Радослава Ненова.

Операцията за днес е прекратена. „Има тежки пориви на вятъра и не могат да продължат”, заяви тя пред националното радио.

Очаква се на следващия ден да тръгнат нагоре към лагер 2 нагоре. По думите ѝ тримата ще нощуват в района на лагер 1, който е на около 6000 м височина.

Шерпите тръгнаха днес рано сутринта да търсят Боян Петров, който от няколко дни е в неизвестност в Хималаите, след като започна изкачването на осемхилядника Шиша Пангма на 29 април.

Алпинисти изразиха надежда, че заради лошото време Боян е направил бързо спускане към лагер 2 или лагер 1 и няма връзка с него, защото не е взел със себе си сателитния си телефон.

Тъй като има хора по трасето, това обезсмисля в издирването да се включва и хеликоптер, те вървят по маршрута на Боян. Освен това хеликоптерът не може да бъде вдигнат над 6000 м, така че няма смисъл към момента да се прави, обясни още Радослава Ненова.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"