Възможните сценарии пред Путин през 2024 година

Възможните сценарии пред Путин през 2024 година
A A+ A++ A

След края на четвъртия си мандат през 2024 Владимир Путин ще е ръководил Русия в продължение на четвърт век и вече ще е седемдесетгодишен. Дали ще се оттегли? Или ще се опита да остане на власт? В страна, която никога досега не е преживявала нормална политическа алтернатива, въпросът за края на кариерата му и за определянето на евентуален приемник с основание се поставя в началото на четвъртия му мандат. АФП разглежда няколко възможни сценария през 2024 г. Оттегляне Ако не бъде извършена конституционна реформа, Владимир Путин няма да може отново да се кандидатира за президент през 2024: Руската конституция забранява повече от два последователни президентски мандата. През 2024 той ще навърши 72 г. и може да реши да напусне Кремъл след 24 години на власт. В интервю за американския телевизионен канал Ен Би Си Владимир Путин каза, че е мислил за евентуален наследник още през 2000 г.. „Няма лошо човек да помисли, но в крайна сметка решението принадлежи на руския народ, заяви той.


Прочети повече Засега президентът не дава и най-малката индикация за личността, която би могла евентуално да стане негов приемник, предава БГНЕС. През 2008 Владимир Путин не можеше да се кандидатира след два последователни мандата и отстъпи мястото на сегашния премиер Дмитрий Медведев, след което през 2012 отново се върна в Кремъл. Това обаче не прави Медведев потенциален наследник. Руският политически живот е белязан от прикрита борба между два съпернически клана - представителите на т.нар. силовики, произхождащи от средите на армията и службите за сигурност, и представителите на по-либерално течение, свързано с деловите среди. Борбата вече се води, заяви за АФП независимият анализатор Николай Петров, като добави, че никой няма да чака пасивно и че всяка група ще се опита да прокара интересите си. Президентът няма да се оттегли преди да е посочил наследника си, уверява Петров.

Редуване Ако иска да остане на власт, Владимир Путин може да се изкуши да повтори сценария от 2008, която пробута на президентския пост Дмитрий Медведев и стана министър-председател за четири години, запазвайки си ръководството върху ключови области в страната. Възможно е той да не прибегне до този сценарий заради възрастта си: през 2030, ако връщането му в Кремъл стане при спазване на конституцията, той ще е на 78 г. На въпрос на журналист в навечерието на победата му през март за евентуален нов мандат през 2030 Владимир Путин като че ли отхвърли подобна хипотеза. „Шегувате се. Какво трябва да направя. Да остана да поста докато стана на 100 г? Не!

Пожизнено президентство Путин, който се радва на голяма популярност и присъствието му в руските медии е постоянно, изгради авторитета на държавата формирайки истинска „вертикала на властта“, зависеща единствено от него. В друго интервю за Ен Би Си, излъчено на 9 март, той твърди, че не иска да се вкопчва във властта . „Никога не съм променял конституцията…. И нямам никакво намерение да правя подобно нещо сега и да последвам примера на китайския президент Си Цзинпин, който постигна премахването на ограничението за броя на президентските мандати.. Пред АФП анализаторът Дмитрий Орешкин е скептичен: Не вярвам той се да се откаже от властта през 2024, дори и ако наистина му е омръзнало. Той не може да си тръгне, защото не вярва, че някой тогава би могъл да го защити.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »