Рестартират конкурса за паметник на Васил Левски в Русе

Рестартират конкурса за паметник на Васил Левски в Русе
Община Карлово
A A+ A++ A

Русе отново остана без паметник на Васил Левски. Обявеният от инициативен комитет конкурс за построяване на монумент на Апостола приключи без да бъде избран победител. Сега ще се набират нови проекти за паметник, но този път заданието ще бъде по-прецизно, предаде БНТ.

Първият подбор на проекти за паметник беше обявен миналата година. В него участваха 11 кандидати. През есента журито даде срок за доработване на проектите, но и след като той изтече, нито един от творческите екипи не беше посочен като победител.

Анкетата сред русенци, която беше направена при излагането на проектите в Доходното здание, също не посочи изявен фаворит.

До месец трябва да бъде обявен повторен конкурс за паметник на Левски в Русе. Изискванията към проектите обаче сега ще бъдат по-детайлни.

В новия конкурс ще бъде дадено още едно изискване, което ще се отнася до скулптурната композиция и материала, от който да бъде направена фигурата. Причината - изяснено е, че камък като русенския и врачанския варовик е неподходящ за местния климат, защото се руши и е нетраен.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »