Крадци заплашват очакваната добра реколта от череши

Крадци заплашват очакваната добра реколта от череши
iNews.bg
A A+ A++ A

Фермерите, отглеждащи череши, очакват реколтата тази година да бъде добра. На места дори вече започна брането на ранните сортове, които тази година са ще са на по-висока цена. В същото време производителите се оплакват от масови кражби.

Крум Мирчев отглежда около 10 декара череши край пловдивското село Брестник. Заради топлата пролет реколтата тази година ще е по-качествена от миналогодишната, прогнозира производителят. “Засега реколтата се движи добре. Очакваме голям добив, но пак зависи от времето. Ако времето е благосклонно към нас и реколтата ще бъде добра”, казва стопанинът.

В селата от родопската яка вече започна беритбата на първите ранни череши. Около 20 май на пазара ще се появи и сорта „Бигаро Бюрла“. Очаква се цената му тази година да е двойно по-висока от миналата година. “Надявам се да започнем на цена от 4-5 лева. От там нататък зависи от търговците колко са склонни да ни дават, защото веригата е навързана”, казва Мирчев.

С началото на кампанията по бране зачестиха и кражбите в градините. При последния случай крадците са счупили няколко клона с череши, но при идване на стопанина, те веднага побегнали. “Сутринта идвам, беше някъде около 7 без 15. Още със слизането от колата видяхме торбите, които бяха оставили, клоните. Докато заобиколим от едната страна на градината и вече те се бяха изнизали”, казва Крум Мирчев.

За да опазят реколтата, стопаните дежурят около градините си денонощно, като спят в коли или палатки. И тази година проблем за производителите остава липсата на работна ръка, която се намира все по-трудно по време на беритбата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"