Карането с фарове през деня вече задължително през цялата година

Карането с фарове през деня вече задължително през цялата година
В момента дневни светлини или къси задължително се ползват през деня само от 1 ноември до 1 март, но вече ще бъде задължително целогодишно.
A A+ A++ A

Движението на автомобилите с пуснати фарове през деня вече ще е задължително и през лятото.

Това решиха депутатите, като приеха окончателно част от промените в Закона за движението по пътищата, предаде Дарик.

В момента дневни светлини или къси задължително се ползват през деня само от 1 ноември до 1 март, но вече ще бъде задължително целогодишно.

От опозицията се обявиха против идеята с аргумента, че карането на фарове хаби гориво и замърсява въздуха. Управляващите обаче я защитиха като посочиха, че така ще се завиши безопасността на пътя.

По време на обсъждането Иван Иванов от „Синята коалиция“ заяви: „Коя може да бъде логиката за въвеждането на подобно изискване. В това отношение министър Цветанов леко повдига завесата, като казва следното: Обръщаме внимание на народните представители, че тази мярка би повлияла на консумацията на горива, което е пряко свързано с опазването на околната среда. Аз бих казал не само с опазването на околната среда, но преди всичко и с опазването на джоба на българина, както на домакинствата, така и на бизнеса“.

В отговор Цветомир Михов от ГЕРБ заяви: „По вашата логика да задължим автомобилите да карат и без включени климатици, защото те също вдигат с 1 на 100 разхода на автомобилите. Мисля, че изобщо е неправилно разсъждението“.

„При нас няма сумрак, при нас има едно изгарящо сахарско слънце, което с всяка изминала година става все по-жарко. И аз не мога да разбера защо ви трябват толкова много слънца по магистралите, по пътищата да светят непрекъснато“, каза от парламентарната трибуна независимият депутат Димитър Чукарски.

Анастас Анастасов от ГЕРБ сподели: „Има един лаф. Имало една много успешна война. Имало един загинал, ама кел файда, че съм аз. Това, че когато ние се стремим да пазим човешки живот, всичко останало е излишно и безсмислено“.

#задължително #народни представители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »