„Вечер“: И България се ислямизира

„Вечер“: И България се ислямизира
A A+ A++ A

От „Вечер“, Македония; Превод: Агенция „Фокус“

България е страната членка на ЕС с най-много мюсюлмани. Броят на мюсюлманите в България е все по-голям и поради тази причина много десни организации и експерти предупреждават, че в бъдеще България може да бъде страна с мнозинство мюсюлманско население.

През последните години са изградени над 150 джамии, повечето финансирани от Саудитска Арабия, в която уахабизма е официална религия.

Радикализмът и фундаменталният ислям преди две години бяха водеща новина в България. Процентно мюсюлманското население никъде в ЕС не е толкова много, както в България.

Тайните служби разкриват, че в голяма част от джамиите има и училища. Едно от тях, което се помещава в част от джамия, трябвало да бъде затворено преди три години, тъй като имало съмнения, че е финансирано от организацията „Ал вакъф ал ислями“ от Холандия, която е забранена заради участие в терористични нападения.

Според критици тази ситуация не е добра заради демократичното развитие на страната, докато експертите смятат, че радикалните идеи при мюсюлманите се подстрекават от бедността. Според тях областите, където живеят българските мюсюлмани, често са неразвити и в тях има голяма бедност.

В такива условия пари от богати страни като Саудитска Арабия имат голямо влияние и помагат за разпространението на радикалните тенденции. Въпреки че българските власти с години се опитват да игнорират съществуването и развитието, най-вече на радикалния ислям, информациите показват, че пари от Изтока с години влизат в България.

Според последните информации турското правителство с шест милиона евро ще финансира построяването на най-голямата джамия в България. Джамията е в южния български град Кърджали и ще има капацитет за 1500 души.

За построяването на медресата (религиозно мюсюлманско училище) и ученическия дом в Момчилград, открит през 2011 г., отново беше ангажирано турското правителство, както и за изграждането на джамията в Маглай в Босна и Херцеговина и джамията в Тесан. Турската фондация ТУБА построи и джамията в Сараево, която беше открита през 2012 г.

В сравнение с България, в Македония през последните десет години са построени над 300 джамии, от които над 20 са в района на Скопие. На територията на Македония са построени 2466 религиозни обекти и техният брой, както заявяват от Комисията за отношения между религиозните общности, се увеличават всеки месец.

Според данните има по един подобен храм на всеки 10 квадратни километра. Според картата на религиозните обекти в страната има 1842 православни обекта (църкви и джамии). Най-много църкви има в Преспанско-пелагонийската епархия – 505 обекти, а най-малко в Струмишката епархия – 83. Регистрирани са 600 джамии, от които най-много са построени в Скопие – 115, а най-малко в района на Ресен.

#България #Македония #ислямизация #джамии #мюсюлмани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"