Борисов: Обидно е големите вериги да ни тровят с храни с двойно качество

Борисов: Обидно е големите вериги да ни тровят с храни с двойно качество
A A+ A++ A

Аз бих се срамувал много, ако бях на мястото на големите хранителни вериги. Не вярвам някой да не подпише тази декларация и да има държава, която да не ни подкрепи. Страшно обидно звучи". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който участва в международния форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС, информира БГНЕС.

"Всички, които ме познават знаят, че съм един от най-големите защитници на европейската перспектива. Не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо. Отнасяли сме се с голямо уважение, помагали сме си за навлизането на веригите в България, за свободния пазар. Не ви ли се струва безобразно? Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло? Постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени. Сигурно вече аборигените се чувстват доста по-добре. Едно време в казармата пишеше: „Службата е тежка, но за сметка на това продължителна“. Сега можем да сложим – „Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи", заяви Борисов.

Премиерът подчерта, че преди години се отделяли по 1 млрд. лв. за здравеопазване, сега бюджетът е близо 5 млрд. лв. Въпреки това обаче нацията е болна и хората умират, защото консумират некачествена храна.

"Да даваш на бебетата по-лоша храна? Дали е нормално да търсиш като през комунизма връзки да си направиш от истинския ЕС храни за децата. Както Вера каза, че е баба, така и аз съм дядо. Не очаквах, че до там могат да са се развили нещата във времето", каза още Борисов.

Той добави още, че днес ще проведе разговор с американския президент Доналд Тръмп и изрази надежда декларацията, с която се гарантира равнопоставеността на всички граждани в ЕС да бъде подписана от всички държави.

„Дал съм разпореждане и на 16-17 май това, което ядат българите ще го дам на моите колеги, да видим как ще го оценят. Дали ще я хапват с удоволствие, така както българите?“, заяви Борисов.

Той попита още дали ако в техните държави наши производители внасят подобна продукция, дали обществото ще ги остави без последствия. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »