Температури до 34 градуса през май

Температури до 34 градуса през май
A A+ A++ A

Най-ниските температури през май у нас ще са между 5 и 10 градуса, а най-високите - между 29 и 34 градуса, съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По думите му през тази година през май се очаква средната месечна температура е нас да бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - 15 - 16 градуса, в планините - от 2-5 градуса по високите части над 2000 метра, а до 12-14 градуса - в по-ниските части на планините.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата в западната половина от страната и около и под нормата - в източната. Месечна норма на валежите е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и припланинските райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър.

В началото на май ще преобладава слънчево време, в следобедните часове над Западната България с купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Преобладаващите максимални температури ще бъдат предимно между 25 и 30 градуса. През периода 4-10 май въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици и с временно усилване на вятъра. Очакват се и градушки. Температурите слабо ще се понижат.

В началото на второто десетдневие се очаква временно стабилизиране на атмосферата. Ще има повече слънчеви часове, а превалявания се очакват само на отделни места в планинските райони. Температурите слабо ще се повишат. В средата и в края на десетдневието отнововремето ще е неустойчиво с развитие на купесто-дъждовна облачност, с краткотрайни валежи, с гръмотевични бури и градушки.

През третото десетдневие температурите относително ще се повишат. Ще се задържи неустойчиво, с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни превалявания и гръмотевични бури след обяд и преди полунощ. По-значителни и на повече места ще са явленията в Западна и Централна България и около 21, 24-26 май и в края на месеца.

В климатичната справка на НИМХ-БАН се посочва, че май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително. Климатично слънцето огрява страната ни 230-260 часа, в планините - 160-200 часа. В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18 градуса. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на десет години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Според астрономическата справка в началото на май слънцето изгрява в 6 часа и 22 минути, и залязва в 20 часа и 27 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 5 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 57 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 5 минути.

Фазите на луната през май са: на 8 май - последна четвърт, на 15 - новолуние, на 22 - първа четвърт, а на 29 май - пълнолуние. 

 

 

 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »