КЕВР иска от Прага писмено обяснение финализирана ли е сделката за ЧЕЗ

КЕВР иска от Прага писмено обяснение финализирана ли е сделката за ЧЕЗ
iNews.bg
A A+ A++ A

Часове, след като получи нови правомощия, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започна да се възползва от новите си, по-широки правомощия. И по-конкретно от това да може да се намесва в голенми сделки в енергетиката. Председателят на регулатора Иван Иванов обяви, че иска от Прага писмено да му бъде отговорено дали сделката за продажбата на „ЧЕЗ България“ е финализирана. Това стана ясно от думите му малко, след като парламентът гласува на второ четене поредната поправка в Закона за енергетиката.

Шефът на КЕВР обяви, че измененията не отразяват напълно направените предложения от Комисията. Според Иванов, текстовете не дават ясен регламент как ще действа КЕВР по сделката за ЧЕЗ. „За момента нямаме яснота, по причина, че нашето настояване в текстовете на закона, критериите и параметрите, по които КЕВР да вземе съответното решение, не беше направено. Очевидно решението по сделката ще се взима на базата на становища от всички държавни органи, които имат отношение”, обясни Иванов, предаде БГНЕС. Той поясни още, че все пак, ако законът влезе в сегашния си вид, КЕВР ще поиска от чешките собственици в Прага официално да отговорят дали сделката е финализирана.

Председателят на КЕВР обърна внимание и на разширените правомощия, които й се дават от Народното събрание. С поправките експертите ще могат предварително да дават становища за сключването на големи сделки в сектора. „От една страна, изискването както по този текст така и по други с възлагане на допълнителни правомощия, може да се тълкува и като признание. От друга страна, обаче, новите задачи ще изискват допълнителен административен капацитет”, смята Иван Иванов. За наемането на нови кадри средства ще са предвидени средства догодина с Бюджет 2018. Ако парламентът, поиска от КЕВР влезе в новата си роля отсега, Иванов няма яснота как ще финансира наемането на нови експерти.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »