Радев: Винаги търся сътрудничество в името на България

Радев: Винаги търся сътрудничество в името на България
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев направи коментар по повод твърдения на Цветан Цветанов. Президентът посети Монтана по покана на местния жител Иво Богданов, който е бил несправедливо осъден в Гърция, лежал е 7 години в затвор и е бил освободен със съдействието на държавния глава. В северозападния български град към държавния глава бе отправен въпрос във връзка с твърденията на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност в четвъртък.  

Вчера Цветанов заяви, че първоначалното предложение на президентската институция за становище след вчерашното заседание на КСНС представлява документ, който "ако го видите, ще се убедите, че само трябваше да излезем пред вас и да кажем, че започват стъпки за излизане от ЕС и НАТО". След това от прессекретариатът на държавния глава опровергаха председателя на ПГ на ГЕРБ, като представиха пълния текст на първоначалното предложение за становище на КСНС и нарекоха твърденията на Цветанов "манипулативни".

"Неслучайно настоявам за по-добро образование. Явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете. Най-лесният начин да окарикатурим европейската идея, това е тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер декламират за европейски ценности, без да са много наясно какво означават", заяви днес президентът Радев пред журналисти във връзка с казаното от Цветанов.

Държавният глава коментира, че на заседанието на КСНС е направил констатации за състоянието на отбранителните способности на България  и е повторил призива си, който отправи още на 30 май м.г. – най-сетне да се започне реално да се работи за Въоръжените ни сили. "Виждате, че средата за сигурност се усложнява непрекъснато. По конституция Въоръжените сили са основен гарант на суверенитета и териториалната цялост на страната", подчерта президентът.

„Призовах и за делово и лоялно отношение към нашите съюзници. Не е достатъчно само да рецитираш за нашия евроатлантически път. Не може да предлагаш национален план за повишаване на разходите за достигане на 2% от БВП за отбрана - министър Каракачанов го внесе в началото на тази година, и в същото време правителството да приема средносрочна бюджетна прогноза, която рязко се отличава от този план и там за 2019 г. има 130 милиона лева по-малко, за 2020 г. – 280 млн. лева, за 2021 г. – 250 млн. лева“, посочи още президентът. Държавният глава призова, ако в България се заблуждаваме, че работим за интеграция в НАТО, то нека не заблуждаваме и нашите съюзници


На въпрос дали търси конфликт с правителството, президентът бе категоричен, че не търси конфликти, а сътрудничество в името на България и винаги се стреми към консенсус. „Ако някой има някакви притеснения или предложения, да ги сподели, но не мисля, че има нещо невярно в тази проектодекларация нито за Сирия, нито за цялостната обстановка около нас“, добави още държавният глава.

"С корупцията трябва да се борим безкомпромисно, но в същото време унижението не е най-добрият начин за това. Показните акции не означават непременно ефективни присъди", заяви президентът, попитан за ареста на кмета на Община Младост в София. Както виждате от такива демонстративни акции, ние плащаме вече доста след решенията на Европейски съд по правата на човека, допълни Румен Радев.

Моята предизборна кампания отдавна е осветлена и всички документи са на сайта на Сметната палата, посочи още президентът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници