Башар Асад върна на Франция Ордена на Почетния легион

Башар Асад върна на Франция Ордена на Почетния легион
A A+ A++ A

Сирийският президент Башар ал Асад е върнал на Франция Ордена на почетния легион заради участието на Париж във въздушните удари по-рано този месец, съобщи снощи неговата канцелария, предаде ДПА. Преди дни бе съобщено, че Франция е започнала процедура за отнемане на Ордена на Асад.


Миналата седмица САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушни удари по три обекта в Сирия, за които се смята, че са част от програмата за химически оръжия на Дамаск. Западът вини режима на Асад за предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума в началото на април. Според официалната сирийска власт и Русиястава дума за "инсценировка" и "фалшиви новини". Междувременномеждународни експерти разследват случая в Дума.

Асад е бил удостоен с най-високата степен на това френско отличие - Големият кръст - от президента Жак Ширак през 2001 г., малко след като е поел поста на покойния си баща Хафез ал Асад.

В съобщението на президентството в Дамаск се казва, че "Башар ал Асад не смята за чест да носи орден на страна, която е роб на Съединените щати и подкрепя терористи". Отличието е върнато на Франция чрез румънското посолство, което представлява френските интереси в Сирия.


В понеделник тази седмица Елисейският дворец съобщи, че е започнал дисциплинарна процедура за лишаване на Башар ал Асад от ордена, припомни ДПА.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »