Увеличили са се случаите на малария в конфликтните зони

Увеличили са се случаите на малария в конфликтните зони
A A+ A++ A

Постигнатият глобален прогрес в борбата срещу маларията е застрашен от конфликтните зони, където случаите на зараза и смърт се увеличават и е необходим по-ефективен контрол на болестта, съобщава "Франс прес", цитирана от БТА. 

От Световната здравна организация отчитат, че след 15 години на спад случаите на малария са се увеличили през 2016 г.

Девет от десет случая на зараза и смърт се регистрират в Африка. Над една трета от тях са концентрирани в две страни - Нигерия и Демократична република Конго, където заради конфликти милиони хора са принудени да напускат домовете си и страдат от недохранване. 

"Справянето с маларията в конфликтните региони изисква нови стратегии, след като прилаганите на други места на дават резултат", отбелязва Ричард Алън, директор на организацията "The Mentor Initiative", фокусирана върху контрола на болестите при хуманитарни кризи. 

На конференция в сенегалската столица Дакар изследователи предлагат възможни разрешения на проблема в конфликтните зони - например раздаването на третирани с инсектициди пластмасови покривала, които могат да служат за подслон, както и снабдяването на здравните работници с преносими тестове за малария. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"