Еманюел Макрон не иска Балканите да се обърнат към Турция или Русия

Еманюел Макрон не иска Балканите да се обърнат към Турция или Русия
A A+ A++ A

Европейският съюз не трябва да приема нови страни-членки, докато процесът на вътрешна интеграция не се задълбочи и не бъдат приети реформи - това заяви днес френският президент Еманюел Макрон. В речта си пред Европарламента в Страсбург, озаглавена "Бъдещето на Европа" Макрон каза, че не иска Балканите да се обърнат към Турция или Русия, но и не иска един Съюз, който ще работи с много страни.

Според него, в момента Старият континент е арена на битка между либералните демокрации и авторитаризма. В пламенната си реч, която въпреки, че беше шумно аплодирана, получи и много критики, френският държавен глава изрази убеждението си, че времената са трудни, но Европа не бива да предава модела и идентичността си.

По-късно днес министър Лиляна Павлова ще представи пред Европейския парламент законодателните инициативи през първата половина от българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Депутатите ще изслушат и докладите за напредъка на балканските страни по пътя им към евроинтерграцията. Еманюел Макрон, президент на Франция: Да, ние трябва да сме сигурни, че Балканите са по-близо до Европа, защото има геополитически риск Западните Балкани да се сближат с Турция и Русия - това ще е риск. Трябва да се уверим, че им предлагаме перспектива, че са свързани здраво с Европа - това е съществен проект. Ще подкрепя разширяване само когато имаме задълбочаване на реформите в нашата Европа в момента. Не искам Балканите да се обръщат към Турция и Русия, но едновременно с това не искам една Европа, която трудно работи с 28, от утре 27 страни, а после с 30, 32...

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"