Шест ключови факта за войната в Сирия

Шест ключови факта за войната в Сирия
A A+ A++ A

Оказа се, че Сирийската война е бавно еволюираща катастрофа, която обхвана почти цялото земно кълбо. По-надолу Аманда Ериксон, автор в американското издание The Washington Post, излага причините, които смята, че са довели до нея и отговаря на въпросите защо тя се е усложнила толкова много и какво може да се случи в бъдеще. Текстът е предаден без редакторска намеса. Как започна Сирийската война? През март 2011 година из цялата страна се разразиха мирни протести, част от въстанията в контекста на Арабската пролет. Организаторите призоваха президента на Сирия Башар Асад да осъществи демократични реформи, но неговото правителство отговори с насилие. В отговор част от протестиращите се обединиха с отцепили се военни и формираха "Свободната сирийска армия" - бунтовническа групировка, която си постави за цел свалянето на правителството. До 2012 година въоръжената борба вече се беше превърнала в пълномащабна гражданска война.

Какво прави Русия в Сирия? Русия подкрепя правителството на Асад от много време. Според един изследовател, Русия е помогнала за изграждането на съвременната сирийска армия и Асад е един от най-верните съюзници на руския президент Владимир Путин в Близкия Изток. Русия често блокира смислени международни действия срещу Сирия като налага вето на проекторезолюциите в Съвета за сигурност на ООН и именно Москва промени хода на войната в полза на Асад чрез военната си интервенция през 2015 година. Защо са замесени Съединените американски щати? САЩ нямаха голямо желание да се ангажират прекалено много в Сирия, но го направиха заради две основни причини. Първо, "Ислямска държава" започна да изгражда плацдарм в страната през 2013-а година. На следващата година САЩ започнаха да нанасят въздушни удари по терористичната групировка. По-нататък Вашингтон изпрати сухоземни части в борбата и в момента около две хиляди американски военнослужещи са разположени в Сирия. Второ, САЩ искаха да накажат правителството на Асад за това, че употребява химически оръжия, като например зарин и хлор, срещу сирийските граждани.

Химическите атаки и САЩ? През 2012-а година президентът Барак Обама определи използването на химически оръжия като „червена линия“, зад която е военната интервенция на САЩ. На следващата година атака с газ зарин в Източна Гута стана причина за смъртта на 1400 души, според изчисленията на американското правителство. Обама натисна за военен удар, но не получи разрешение от Конгреса. Вместо това, той измисли дипломатическо разрешение. СС на ООН нареди на Асад да унищожи химическия си арсенал и да подпише Конвенцията за химическите оръжия, която забранява на страните да произвеждат, складират или използват химически оръжия. След това имаше няколко съобщения за употреба на химически оръжия. Един от най-тежките удари беше на 4 април 2017 година. Тогава близо 100 души загинаха в северния град Хан Шейхун в предполагаема атака със зарин. Това стигна до заглавията на световните издания и до вниманието на президента Тръмп, който изрази ужаса си от фотографиите, показващи „невинни деца, невинни бебета“, отровени с нервен агент. Само няколко дни след тази атака, Тръмп разпореди удар с крилати ракети по сирийска военновъздушна база. Това беше първият директен американски удар по сирийския режим в хода на войната.

Кои ключови регионални играчи помагат на Асад? Един от ключовите съюзници на Асад е Иран. Иран се нуждае от Сирия, за да придвижва оръжията си и прокси милициите си из Близкия Изток. Така че, когато Асад беше под заплаха, Иран се намеси, за да го защити. Така направи и „Хизбулла“, ливанското политическо движение и военното му крило, които са близки съюзници на Техеран. Това разтревожи враговете на Иран в региона, като Саудитска Арабия и Турция. И те започнаха да изпращат пари и оръжия на анти-правителствените бунтовници, включително на екстремистките групировки. Израел започна да напада базите на Асад и да нанася въздушни удари. Това означава, че днес в Сирия се водят четири отделни войни. Сирийското правителство продължава да води война с бунтовниците. Израел е във война с подкрепяните от Иран формирования. А САЩ се опитват да доубият „Ислямска държава“.
Как живеят сирийците? Непоносимо. Сирийските семейство често не разполагат с основните средства за живот, като храна, подслон и медицински грижи. Децата не могат да ходят на училище. Войната се води в градовете и по улиците. От началото на войната са загинали повече от 465 хиляди сирийци, още един милион са ранени, а 12 милиона – повече от половината население на страната – бяха принудени да напуснат домовете си. Повече от 5,5 милиона избягаха в чужбина и са регистрирани като бежанци.

Източник: Actualno.com

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »