Бунт на шивачки край град Раковски

Бунт на шивачки край град Раковски
A A+ A++ A

Бунт на шивачки край град Раковски. 200 жени остават без работа, след като австрийската компания, в която бяха наети, обяви фалит. Изненадващо предприятието затвор врати, а служителите не могат да получат заработени си заплати

. Въпреки че заводът не работи от дни, нито една от шивачките не е получила предизвестие за прекратяване на трудовия си договор. Така над 200 служители са оставени на произвола на съдбата. Тази сутрин те се събират на протест.

Екип на „Здравей, България” потърси ръководството на австрийската компания. Централният офис на дружеството е в град Кричим. Още с пристигането си там екипът бе възпрепятстван от мъж от охраната. Заяви, че офисът е заключен, въпреки че минути след това вътре влезе друг човек. До преди дни в Кричим работили 50 шивачки. Всички са освободени с мотива, че австрийската фирма фалирала. Дължи 10 000 лева за наем на сградата, която ползва в Кричим. Опитите екипът на NOVA да се свърже с централата на дружеството в Австрия бяха безуспешни и цял ден вчера никой не отговаряше и на телефоните там.

Омбудсманът на България Мая Манолова коментира казуса на шивачките в „Здравей, България”. Тя посъветва хората да не подписват никакви документи, особено за прекратяване на правоотношенията, тъй като не е в техен интерес. „Свързахме се с Инспекцията по труда и с представител на работодателя. Предстоят срещи. Важното е по никакъв начин служителите да не прекратяват трудовите правоотношения по тяхна инициатива, нито да се съгласяват на прекратяване по взаимно съгласие. Възможността за получаване на обезщетение от Бюрото по труда е много по-дълга”, обясни Мая Манолова.

„По моя инициатива бяха приети промени в Кодекса на труда, според които работниците могат да получат обезщетения от Фонда за неплатените заплати и други дължими суми в случаите, в които се дължат две работни заплати. Това е гаранция, че те наистина ще си получат заработеното”, поясни още омбудсманът. „Нормалното решение е държавата да има механизми за подкрепа на работници, които не са си получили заплатите, както и да има процедура по несъстоятелност”, допълни Манолова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »