Откриха за посетители реставрирания тетевенски манастир „Свети Пророк Илия“

Откриха за посетители реставрирания тетевенски манастир „Свети Пророк Илия“
Община Тетевен
A A+ A++ A

На 13 април официално бе открит обновеният манастир „Свети Пророк Илия“, дейностите по който се реализираха по проект № 11/07/6/0/00024 „Ремонт, реставрация, вертикална планировка и подобряване на околното пространство на манастир „Свети пророк Илия“ в гр. Тетевен“. Главната цел бе повишаване качеството на живот и запазване на културната идентичност и традиции в селските райони. Общата стойност на проекта е 643 974,33 лв., от които 547 378,18 лв. европейско и 96 596,15 лв. национално съфинансиране.

Денят започна рано сутринта, когато Ловчанския митрополит Гавриил отслужи литургия и освети храма, дворното пространство и магерницата, а на събитието присъстваха кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметовете Свилен Русинов и Борис Врабевски, председателят на ОбС – Тетевен Мария Стойчева, множество вярващи, жители и гости на града. Децата от началните класове и детските градини също бяха дошли, за да видят обновения храм и да запалят свещ за здраве.

Д-р Бояджиева каза, че: „Това е проект с изключително значение за Тетевен, защото касае реставрацията на един от символите на града, който освен като символ на християнството и вярата, има значение и като исторически паметник“. Тя допълни, че сега манастирът изглежда още по-внушителен и привлекателен, което е предпоставка за привличането на по-голям туристически поток.

„Манастирът е със статут на недвижима културна ценност от национално значение, а неговата уникалност е видима. Проектът обхвана ремонт, реставрация и подобряване на околното му пространство, като основната задача беше да се осъществят мерки, необходими за обновяване на сградата на църквата, монашеското крило с магерницата, оградата на имота и подобряване на околното пространство“, добави още д-р Бояджиева. Тя завърши с думите, че водещ мотив в реализацията на проекта е бил принципът за възстановяване и запазване на храма.

Проектът включваше още направата на алеи, водещи към двете сгради, с изградена настилка от каменни плочи, както и навес в началото на дворното пространство. Беше извършена реконструкция и изграждане на подпорни стени, реставрация на каменна ограда и направа на ограда по границите с метални пана, дворна врата и др. Изпълнението и поддържането на строежа е в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хора с увреждания.

Д-р Бояджиева благодари на Ловчанския митрополит Гавриил, на отец Павел, на фирмата изпълнител, както и на всички, допринесли за реализирането на проекта.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »