Меркел: Има много ясни доказателства за химическата атака в Дума

Меркел: Има много ясни доказателства за химическата атака в Дума
A A+ A++ A

Наличните доказателства за употребата на химически оръжия в дамаското предградие Дума са убедителни. Това заяви днес германският канцлер Ангела Меркел на съвместна конференция с гостуващия в Берлин украински президент Петро Порошенко, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По думите й доказателствата са "много, много ясни". Тя допусна, че те може да бъдат проверени още веднъж, но изрази убеденост, че "това няма да промени" становището на Германия. "Ужасяваща е ситуацията, когато след толкова много международни дискусии отново и отново се използва химическо оръжие", каза Меркел и подчерта, че по този въпрос трябва да се говори "с много ясен език".

Съобщението, че на 7 април срещу град Дума в Източна Гута е било употребено химическо оръжие дойде от няколко неправителствени организация, вкл. т. нар. "Бели каски". Те заявиха, че при бомбардировка на правителствените сили в града са паднали бомби с хлорен газ, от който са загинали десетки хора, а много пострадали местни жители са постъпили в болници. 

Руското министерство на външните работи окачестви тези твърдения като дезинформация. Министерството на отбраната в Москва заяви, че "Белите каски" не са надежден източник, защото разпространяват изфабрикувана информация. 

Не пресконференцията Ангела Меркел съобщи, че през май в град Аахен може да се има среща на върха между Германия, Украйна и Франция. Тя поясни, че това няма да е заседание на "Нормандската четворка", защото на срещата няма да бъде поканен руският президент Владимир Путин. 

На 10 май в Аахен ще се състои церемония по връчването на годишната Международна награда "Карл Велики". С нея е удостоен френският президент Еманюел Макрон за неговия принос в обновяването на европейския проект и европейската независимост. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »