МОН потвърждава обещанието си за запазване на ТУЕС до 14 април

МОН потвърждава обещанието си за запазване на ТУЕС до 14 април
A A+ A++ A

Обещаното запазване на сегашния модел на работа на Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет в София ще бъде разписано и в документ до 14 април.

Дотогава Министерството на образованието трябва да излезе с юридическо становище за търпимост към фактическото положение на ТУЕС до приемането на законови промени, които да урегулират модела на ТУЕС, се казва в изявление на Обществения съвет на ТУЕС, разпространено до снощи, след срещата на негови представители с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Тя бе осъществена с посредничеството на националния омбудсман Мая Манолова в разгара на остър конфликт между двете страни. Причината бе опитът на МОН да подчини уникалното по своя модел ИТ училище, създадено през 1988 г. като експериментално към ТУ-София.

ТУЕС е 4-ото най-желано училище за учениците, които кандидатстват след седми клас и най-успешното технологично училище у нас.

То съчетава усилията на училище, университет и ИТ бизнеса за създаването на бъдещите програмисти. Директорът и учителите му се назначават от ректора на ТУ-София, а не са подчинени на МОН. Учители могат да бъдат университетски преподаватели и практици от фирмите и без да имат задължителната педагогическа правоспособност, и без да трябва да покриват задължителни хорариуми. На разположение на учениците е цялата база на Техническия университет - зали, лаборатории, спортна база. Единадесетокласниците имат задължителни стажове в ИТ фирми, след които на практика започват работа - компаниите обикновено изчакват само младежите да навършат 18, за да ги наемат. Отличниците на ТУЕС имат запазени места на студентските скамейки в ТУ, които заемат, след като защитят дипломните си работи пред академична комисия в училището.

Имаше риск всичко това да бъде унищожено, ако училището беше подчинено на Регионалното управление на образованието към МОН и на Закона за предучилищното и училищното образование.

Така нареченото юридическо становище за търпимост ще потвърди запазването на фактическото организационно състояние на училището и на Техническия университет – София като работодател на директора и преподавателите в ТУЕС.

Работната група, която ще анализира модела на ТУЕС и ще излезе с предложения за законови промени, ще бъде сформирана със заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев до 4 април. Необходими са поправки в Закона за предучилищното и училищното образование и/или в Закона за висшето образование.

Снощи страните, участващи в срещата, са потвърдили и желанието си да си сътрудничат не само за утвърждаване на модела на ТУЕС, но и за неговото мултиплизиране.

Чрез изявлението си от обществения съвет изразяват благодарността си на всички родители, преподаватели, завършили училището, журналисти, представители на компании, организации и приятели на училището, които подкрепят каузата за запазване на модела на ТУЕС.

Те специално благодарят и на омбудсмана Мая Манолова за подкрепата и посредническата ѝ роля при разрешаването на спора.

Изявлението е подписано от членовете на Обществения съвет Пламен Барух, Светослав Сотиров и Йордан Шахънов, както и от Ралица Жикова, представляваща Асоциацията на завършилите ТУЕС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"