Предлагат промени в Закона за околната среда и водите

Предлагат промени в Закона за околната среда и водите
A A+ A++ A

Драстично се намаляват сроковете за  издаване на оценка на въздействието върху околната среда, комплексно разрешително и доклад за безопасност при инвестиционно намерение. Това предвиждат промените в Закона за околната среда и водите, които ресорното министерство вече е обявило за обществено обсъждане.

Според досега действащите разпоредби срокът за завършване на трите процедури е около година и половина в случите, в които няма обжалване. Ако промените в закона влязат в сила, ще са необходими само девет месеца.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира за Дарик, че промяната е допълнение към сега действащите разпоредби и няма да доведе до занижен контрол при издаването на екоразрешителните.

"Трите процедури ще останат същите, но това ще бъде до известна степен невидимо за инвеститора, защото органите, които работят по тези три процедури, ще продължат да работят в същия режим като досега, но паралелно, а не едно след друго. И тези части, които съвпадат в различните процедури, ще бъдат извършвани само веднъж. Тоест ако имате обществено обсъждане в един или втори случай, там ще имате обществено обсъждане върху двата едновременно, което не го прави по-маловажно. Ако имате обжалване, ще може да се обжалва всеки един, включително двата или трите етапа в единия случай, а в другия се прави едно след друго. Тоест обединяването не ограничава възможностите, а предимно намалява сроковете от една страна, обема информация от друга и работата на администрацията, която ще бъде паралелна, а не последователна. Така най-вече ще се съкратят сроковете", каза министърът.

В сила ще остане и досега действащата процедура, според която трите разрешителни се издават поотделно, като всеки инвеститор ще има възможност сам да прецени по кой от двата административни пътя да тръгне. Предложението подлежи на обществено обсъждане в срок от 30 дни, след което влиза в Министерския съвет.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »