Вече няма диви коне

Вече няма диви коне
източник:pixabey.com
A A+ A++ A

Влошаване на времето ще започне в края на уикенда, сочи средносрочната прогноза за времето, базирана на компютърни модели и представена в Дарик кафе. В неделя ни очаква застудяване и превалявания от сняг над по-голямата част от страната,които ще се усилват в нощта срещу понеделник.

Следващата седмица до четвъртък ни очаква истинска зима. В понеделник ще вали сняг почти над цялата страна, ще бъде студено. Във вторник валежите ще отслабват, като във вторник по-късно през деня отчасти през нощта срещу сряда отново ще се усилват, но главно на юг и на изток.За целите на изследването международни специалисти са сравнили геномите на десетки древни и съвременни коне.

Резултатите от анализа показват, че конят на Пржевалски, спасен от изчезване през XX век класифициран като застрашЧаст от животните са избягали от опитомителите си и са станали "диви", без да са такива по произход. Изследването разкрива, че с въпросната култура се свързват най-ранните свидетелства за опитомяване на коне

"Откритието беше изненадващо за нас. Това означава, че на Земятане са останали същински диви коне. Светът е изгубил тези същества отдавна, а ние го разбираме едва сега", казва Сандра Олсън, зооархеолог от университета на Канзас, САЩ, и член на изследователския екип.

Конят на Пржевалски носи името на руския изследовател от полски произход Николай Пржевалски, открил в Монголия и описал вида през XIX век.ен вид, е потомък на коне, опитомени преди около 5500 години от представители на Ботайската култура в Казахстан.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"