Захариева зове ЕС: До края нао 2018-а да сме в Шенген

Захариева зове ЕС: До края нао 2018-а да сме в Шенген
източник:wikipedia.bg
A A+ A++ A

България призова Германия и още четири европейски страни да вдигнат граничните контроли вътре в ЕС, въведени от тях в хода на бежанската криза.

Би било "много полезно", ако Германия, Австрия, Дания, Швеция и нечленуващата в ЕС Норвегия вземат решение да не удължават действието на граничния контрол и след май тази година, когато изтича срокът на временната мярка, заяви българската външна министърка Екатерина Захариева пред германския вестник "Ди Велт", цитиран от "Дойче веле".

"Изпълняваме всички критерии"

"Граничният контрол вътре в ЕС противоречи на европейските ценности за свободно придвижване", каза в интервюто си българската вицепремиерка и допълни, че границите в Шенгенското пространство трябва да останат отворени, за да не страда икономиката.

В същото време Захариева призова страните от ЕС до края на 2018 година да дадат зелена светлина за присъединяването на България към Шенген. "Изпълняваме всички критерии и правим много, за да пазим външните граници на ЕС", увери Захариева и добави, че както България, така и Румъния заслужават да бъдат приети в Шенгенското пространство.

Заради бежанската криза

В тази връзка информационните агенции припомнят, че по силата на Шенгенското споразумение 26-те страни-членки, сред които и четири държави извън ЕС, са се задължили да премахнат граничния контрол по вътрешните граници. В разгара на бежанската криза обаче някои от тях върнаха временно граничния контрол. Германия например контролира трафика през границата си с Австрия, както и пътниците, пътуващи със самолет от Гърция за Германия.

През ноември м.г. Германия удължи с още шест месеца временната мярка. А миналата седмица вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман и австрийският му колега Херберт Кикл призоваха за удължаване на срока и след май т.г., припомня агенция ДПА.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »