Ситуацията в Източна Гута излиза от контрол

Ситуацията в Източна Гута излиза от контрол
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Продължаващите трети ден поред въздушни удари срещу Източна Гута в Сирия доведоха броя на загиналите цивилни до 200 и ООН предупреди, че ситуацията в бунтовния анклав върви към „излизане от контрол“, предаде БГНЕС.

От неделя контролраният от бунтовниците анклав е подложен на бомбардировки, ракетен и артилерийски обстрел в очевидна подготовка на сирийските правителствени войски за офанзива срещу обсадения регион.

Сред убитите 194 цивилни има 57 деца, съобщи Сирийски наблюдател на човешките права. Само в понеделник при бомбардировките загинаха 127 цивилни.

Наямиращ се под контрола на бунтовниците от 2012 г., Източна Гута е последният контролиран от бунтовници район край Дамаск и президентът Башар Асад очевидно възнамерява да го превземе с наземна операция.

„19 февруари беше един от най-лошите дни , които сме имали в историята на тази криза“, каза изтощен от работа лекар в болница в Източна Гута.

В Източна Гута живеят около 400 000 души, които са обкръжени от правителствени войски от 2013 г. Храна, лекарства и други неща от първа необходимост е почти невъзможно да бъдат намерени.

Източна Гута е под контрола на две твърдолинейни джихадистки организации, които често подлагат на обстрел с ракети и оръдия жилищните квартали в източен Дамаск.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »