16% от българите подкрепят Истанбулската конвенция

16% от българите подкрепят Истанбулската конвенция
източник:wikipedia.bg
A A+ A++ A

Само 16% от българите подкрепят приемането на Истанбулската конвенция. Оценките на обществото за работата на основните институции в България през февруари са сходни с тези за миналия месец. Това показват обобщените данни от социологическо проучване на изследователски център „Тренд” по поръчка на вестник „24 часа“.

Оценки за работата на институции и министри

Положителните оценки за президента (63%) и омбудсмана (62%) са практически изравнени. Веднага след тях се нарежда Българската православна църква, като над половината от българите (51%) одобряват работата й. Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции.

От всички членове на Министерски съвет, премиерът Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си (45%).

Сред министрите Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова са тези, които се радват на най-голямо одобрение.

В дъното на тази класация са Бисер Петков, Емил Караниколов и Боил Банов, но това се дължи най-вече на ниската им разпознаваемост, а не толкова на отрицателните оценки за тяхната работа, коментират експертите от „Тренд”.

В таблицата умишлено не фигурира оценка за работата на транспортния министър Ивайло Московски, тъй като по време на изследването се случи трагичният инцидент със смъртта на сина му, който може да се е отразил върху обществените нагласи.

Истанбулската конвенция

Въпреки че Истанбулската конвенция е една от водещите теми в политическия и обществен живот в последния месец, едва половината от запитаните декларират, че са запознати с документа. Логично, най-запознати са хората с висше образование.

Приблизително на две равни части са разделени отговорите дали следят (46%) или не следят (47%) дебатите около конвенцията. Тя предизвиква най-голям интерес у висшистите и най-малък – у хората на възраст между 18 и 29 години.

Едва 16% от всички български граждани подкрепят приемането на документа, а 46% са против. Прави впечатление, че няма динамика в демографската разбивка по пол, което показва, че жените не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права.

Единствено сред привържениците на ГЕРБ, мнението относно конвенцията е разделено на две равни части, поради ясно заетата позиция от страна на партията относно документа. Проучването обаче е приключило преди премиерът да обяви, че замразява ратификацията на конвенцията.

Електоралните нагласи

ГЕРБ запазва първата си позиция с преднина в подкрепата от около 2,5% от всички запитани пред своя основен опонент БСП. След тях се нареждат ДПС (6,4%) и Обединени патриоти (5,2%).

Разликите с предишните проучвания са в рамките на статистическата грешка.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"