Лъчезар Богданов: Лихвите по кредитите ще растат

Лъчезар Богданов: Лихвите по кредитите ще растат
A A+ A++ A

Лихвите по кредитите у нас ще се увеличат, защото в някакъв момент ще се вдигнат лихвите, които централните банки определят.

Това прогнозира икономистът Лъчезар Богданов по бТВ. По думите му в еврозоната започват да се натрупват фактори, които тласкат към решение централната банка да започне по-агресивно да увеличава лихвите в следващите години. Който в България си прави бизнес план, че тези лихвени нива ще продължават в следващите 5, 10 или 15 г., си прави грешно сметката”, допълни експертът. 

Дори да има благоприятни условия вътре в страната, много трудно можем да очакваме една толкова отворена икономика като нашата да бъде някакъв остров, каза още Богданов. При всички случаи нова банкова криза в развития свят ще има отражение в България, категоричен бе той. 

Засега късметът или стечението на обстоятелствата е, че централните банки държат лихвите на практика нулеви. В еврозоната въпреки всички тези реформи всъщност в сравнение с преди кризата имаме 5 трилиона евро повече държавен дълг. На практика правителствата спасиха до голяма степен банковите си системи с дълг, който данъкоплатците ще плащат. Засега тежестта е ниска при тези нулеви на практика лихви, но в някакъв момент лихвите ще трябва да започнат да растат, защото цената на капитала не е нула. Няма как да очакваме, че поколения наред хората няма да очакват възвръщаемост от спестяванията си”, обясни Богданов.

Централните банки провеждат абсолютно целенасочено тази политика, в един момент ще спрат да го правят – когато инфлацията тръгне леко нагоре, когато безработицата спадне още, когато трудовият пазар прегрее, заплатите започнат да растат по-бързо. На практика в Европа се чака кога в Германия ще започнат да растат бързо заплатите”, заяви още Лъчезар Богданов. 

#лихвите #Лъчезар Богданов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »