Хубен Черкелов с първа самостоятелна изложба от 18 години насам

Хубен Черкелов с първа самостоятелна изложба от 18 години насам
източник:pixabey.com
A A+ A++ A

Националната галерия и Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство представят изложбата „Имане“ на Хубен Черкелов. Експозицията е под патронажа на заместник министър-председателя и министър на външните работи на Република България г-жа Екатерина Захариева. Откриването е на 2 февруари в 18,30 ч. Мястото: бул. „Черни връх” №2, София.

„Имане” е първата самостоятелна изложба на Хубен Черкелов от 18 години насам. Специално за нея художникът създава10 платна, интерпретиращи картини на значими за изкуството ни имена като Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Иван Милев, изобразени върху банкноти.  

 

През последните години, за основа на своята живопис авторът използва визуални образи взети от финансови документи като банкноти, монети, чекове, облигации размишлявайки върху връзката между политика, финанси, история и изкуство. Освен паричен знак, за художника банкнотата e визуален код, сбор от символи и знаци, средство за познаване и оценяване на изкуството като стойност. Тя е и материална единица за най-лесния и естествен международен обмен - създадена по различно време, отпечатана на различни места, тя провокира художника в неговите разсъждения за мястото на твореца и ролята на изкуството.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"