Реконструираха лицето на гръцко момиче

Реконструираха лицето на гръцко момиче
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Учени в Гърция са реконстриурали лицето на гръцко момиче, живяло преди 9000 години, за да покажат как са изглеждали хората през мезолита, около 7000 г. пр. н.е., предаде БТА.

Момичето е наречено Авги - гръцката дума за "зора", защото се предполага, че е живяла по времето, което се смята за зората на цивилизацията. Зъби и кости на девойката са намерени през 1993 г. в пещерата Теопетра в Тесалия. Смята се, че Авги е била на възраст между 15 и 18 години.

Професор Манолис Папагрикоракис, който е ортодонт, е направил силиконова реконструкция на лицето на Авги от глинена отливка на главата й. Момичето има изпъкнала челюст, вероятно заради широкоразпространената практика да се дъвче животинска кожа, за да стане по-мека, и гневно изражение.

Запитан защо Авги изглежда ядосана, професор Папагрикоракис се пошегува: "Било е невъзможно да не бъде ядосана в онази епоха".

Авги е била анемична и вероятно е страдала от скорбут, смятат изследователите. Има доказателства за проблеми в бедрата и други заболявания, които вероятно са затруднявали движенията й и са допринесли за смъртта й.

Пещерата Теопетра е била обитаема още преди 100 000 години, отбелязва гръцкото министерство на културата. Там са намерени сечива от епохите на палеолита, мезолита и неолита, както и съдове от неолита.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »