Международни експерти: България сама трябва да построи АЕЦ "Белене"

Международни експерти: България сама трябва да построи АЕЦ "Белене"
A A+ A++ A

България може сама да построи АЕЦ "Белене". Това се казва в анализ на международен екип експерти, поръчан от БУЛАТОМ, който ще бъде представен пред депутатите от енергийната комисия в парламента следващата седмица. Нова ядрена централа е напълно по силите на държавата, защото годишните разходи за реализацията на проекта са в размер на около 2 млрд. евро, които могат да бъдат поети от държавния бюджет, категорични са експертите.

Друг вариант за използване на вече платеното оборудване за АЕЦ "Белене" е то да бъде реализирано от държавата като нов блок в АЕЦ "Козлодуй", но тогава ще има оскъпяване заради промяна на проекта.

Какъвто и варинат да се избере експертите са категирочни, че от стратегическа гледна точка най-добре би било проектът да се довърши от държавата. Ликвидирането му и превръщането на оборудването в скрап ще донесе около 1,5 млн. долара, което означава пълна загуба за държавата на всички направени разходи досега. Може да се потърси и продажба, но за целта е нужно участие и на "Росатом".

Според авторите на доклада, при 100% частна реализация проектът трябва да бъде лицензиран отново. Освен това, макар и на пръв поглед държавата да не участва, тя също има водеща роля – за регулацията на пазарите, отработеното ядрено гориво и т.н.

И чуждестранните експерти, както и учените от БАН, прогнозират, че през следващите 10 години България ще има нужда от нови генериращи мощности, отчитайки и риска за предсрочно извеждане от експлоатация на въглищните централи и на фона на целите на ЕС за намаляване на вредните емисии.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »