БСП си иска партизаните в историята за 10 клас

БСП си иска партизаните в историята за 10 клас
A A+ A++ A

БСП настоява да се отменят одобрените учебните програми по история за 10-и клас. Това заяви в
пленарна зала депутатът от БСП Ирена Анастасова в декларация от името на групата.   

В декларацията се казва, че след "утвърждаването на новата учебна програма по история за Х клас, стана съвсем ясно и друго: всъщност основната цел на промяната е не тази, която очакваше образователната система, а съвсем друга – политизация и нова идеологизация на образованието". 

В текста пише още: 

В съобщението си за новите програми, МОН посочва, че при прегледа на най-новата история „са намерили място само факти, без да се допуска оценъчна интерпретация“. Изглежда в образователното министерство не им хрумва, че селекцията на факти е вече оценка и също може да бъде идеологически натоварена.

В резултат: в програмата, дори за непрофесионалист, веднага се набива на очи идеологическият подход при представяне на историческите събития и факти от Освобождението на България до Втората световна война, съпоставен с периода от края на войната до 1989 година (наречен комунистически режим). Особено цинично е отсъствието, според въпросната програма, на фашизъм в България, на антиеврейско законодателство и пронацисткия характер на управлението, но изрично е посочено, че ученикът трябва да може да „оценява значението на действията за спасяване на българските евреи през Втората световна война“. Спасяването от какво, след като ги няма антиеврейските закони. Няма присъединяване към Хитлеровия райх, няма Закон за защита на нацията, няма Съпротива, няма окупация на Македония и Тракия, няма партизани, 12 000 избити ятаци, ястребинчета, кой срещу кого воюва, няма победа на Червената армия над нацизма!Досега в Х клас се изучаваха поне нацизмът и теорията за „чиста раса“. Вече няма да се изучават. Е, няма друга държава, която да е стигнала дотам, че да се срамува от Съпротивата срещу Хитлер! Явно за съставителите на програмата и съответно- за експертите в МОН е спорно, че е имало фашизъм.

 

Днес, като че ли никой не помни, че проектите за въпросните нови програми се появиха още през 2013 г, в самия край на управлението на служебния министър Николай Милошев, бяха огласени, предизвикаха скандал в обществото, бяха оттеглени, а след силовото приемане на новия закон в НС през октомври 2015г., започнаха да се възраждат клас подир клас. Някой би казал – защо не предизвикаха спорове и дебат през септември миналата година? Отговорът е, защото ги нямаше текстовете, които се появиха сега – с тяхното утвърждаване. Питаме министъра на образованието: Кой предложи промяната в учебната програма по история за Х клас във варианта, представен за обществено обсъждане през септември 2017 година? Какви са мотивите на това предложение?
Кои са тези корифеи на историческата мисъл, кои са тези безспорни авторитети в областта на историята, чиито имена (би било логично) са публично известни на българите и които представят социалистическият период в развитието на страната ни като по-ужасен, едва ли не и от османското владичество? Кой реши, че това точно са учените, които ще предопределят знанията на децата ни за историята?  

Ако се затруднява в отговора, можем да помогнем – те се изявиха в публичното пространство и заявиха: „Тази битка водим 5 години. В тази наша мисия изключително важна и категорична беше подкрепата на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, на евродепутата Андрей Ковачев и министъра на образованието Красимир Вълчев. Ние, като независими експерти, успяхме да акцентираме на 12 понятия за този период: съветизация, комунизъм, диктатура на пролетариат, Народен съд, репресивен апарат, лагери, горяните, експроприация, социалистическа индустриализация, насилствено коопериране, изселване и т.н.“ Пределно ясно и откровено! Нали?

Къде беше професионалният дебат? Разговаряхме с историци, които са равно отдалечени от всички политически партии. Те са меко казано учудени. Учудени от смелостта и настървението, с което се въвеждат в учебниците уж доказани истини. И то при положение, че става дума за период отпреди по-малко от 30 години! И то днес, когато все още има документи, които не са известни и други, които никога няма да видят бял свят. Днес, когато все още излизат нови документи от времето на Втората световна война.  

Цитирам думите на учител по история в Пловдив: „Според моето скромно мнение, въпреки че е увеличен броят на часовете – 126 часа, от които за нови знания- 76, това е огромен по обем учебен материал, съдържащ много фактология и понятия. 
Трябва да се има предвид, че българската история в предходните години не е изучавана самостоятелно, а е изучавана в контекста на европейската история.

Прекалено се акцентира върху периодите: България след Втората световна война и България след 1989 година. Въпреки че има голям брой изследвания върху тези периоди, те не са изследвани от дистанцията на историческото време.

В програмата липсва духът на възпитание в единение на българския народ. Историята трябва да възпитава в общочовешки ценности (родолюбие, уважение към семейството и другия, гражданска позиция и законност)“ От тези думи не лъха идеологическа обремененост. Нали? Лъха професионален опит и болка, че това, което учителите искаха да видят в тази програма, го няма. А то е най-важното – обективен научен подход при изучаване на родната история в посока единението на българския народ! 

Ние, от ПГ на „БСП за България“, настояваме да бъдат отменени одобрените учебни програми по история за Х клас. Със заповед на министъра да се създаде комисия от безспорно признати авторитети в историческата наука, доказали в годините своята безпристрастност, която да преразгледа учебната програма и да предложи нов вариант, който еднакво обективно да отразява историческите факти и събития от всички периоди в развитието на българската държава.

#БСП #история #Ирена Анастасова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »