Дончев представя в парламента план за е-правителството до края на март

Дончев представя в парламента план за е-правителството до края на март
A A+ A++ A

До края на март вицепремиерът Томислав Дончев трябва да представи в парламента план за въвеждането на електронните услуги в администрацията.

Депутатите приеха решение, с което вицепрмиерът Томислав Дончев се задължава до 31 март да внесе в Народното събрание доклад за текущото състояние на електронното управление и план за въвеждането на електронните услуги в администрацията, отново в този срок, но след одобрение на този план от Министерския съвет, предава БТА.

Депутатите взеха решението след разисквания по питането от народните представители Димитър Данчев, Георги Свиленски и Кристиан Вигенин към заместник министър-председателя Томислав Дончев относно политика за изграждане на електронно управление.

Имаме пътна карта за развитие на електронното управление с ясно финансиране, дати и план, каза вицепремиерът Томислав Дончев пред депутатите.

Електронното управление не може да се сведе до купуването на компютри, посочи той. Имаме ясен законов фундамент за електронното управление, свързан с промяната на много закони, подчерта той.

Не бива да живеем с илюзията, че електронното управление е нещо евтино. Естония дава един процент от БВП, а Швеция и Великобритания дори повече пари за него, каза вицепремиерът.

"Гишето е власт и администрацията не може да реформира сама себе си. Ние трябва да отнемем властта на този, който стои на гише. Няма как обаче да се справим с електронното управление с аналогови политици", каза Дончев.

Относно изнесени данни от народния представител Кристиян Вигенин, че използването от хората на електронната информация от българските ведомства е ниско и дори намалява, докато в ЕС тенденцията е обратната, Дончев каза, че е напълно съгласен с тези данни.

По думите му е нужно да се създаде атмосфера на доверие към електронните услуги. 

#Томислав Дончев #електронното управление #финансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »