Турция няма да приеме друг вид партньорство с ЕС, различен от членство

Турция няма да приеме друг вид партньорство с ЕС, различен от членство
A A+ A++ A

Турция ще отхвърли всяко предложение за партньорство с Европейския съюз, което не е реално членство, заяви турският министър по европейските въпроси, предупреждавайки, че сегашната ситуация не дава на Турция никаква причина да продължи мигрантската сделка с блока.

„Привилегировано партньорство или подобни подходи – нищо от това не възприемаме сериозно. На Турция не може да ѝ се предлага подобно нещо“, казва Омер Челик в интервю за Ройтерс.

„Както и да бъде наречено – привилегировано партньорство или сътрудничество срещу тероризма, подобна оферта няма да бъде взета под внимание от Турция“, добави той.

Френският президент Еманюел Макрон заяви преди две седмици, че развитията в Турция не позволяват напредък в дългогодишния стремеж на страната за присъединяване към Европейския съюз. Той каза, че дебатите трябва да сменят фокуса си, споменавайки възможността за партньорство, което няма да представлява пълноправно членство.

ЕС изразява опасения за чистката на Турция срещу предполагаеми поддръжници на провалилия се опит за преврат през 2016 г. Около 50 хил. души са арестувани, чакайки делата си, а 150 хил. души, включително учители, журналисти и съдии, бяха уволнени или отстранени от работа.

Челик заяви, че Европейският съюз не спазва всички части от сделката, която цели да ограничи потока на мигранти от Турция към Европа в замяна на финансова помощ за 3 млрд. евро и друга помощ за Турция.

Финансовата помощ „не работи добре“, нови глави по процеса на присъединяване на Турция към ЕС не са били отваряни и липсва развитие по разширяване на митническата сделка между ЕС и Анкара.

„Технически няма причина Турция да продължи спазването на тази сделка“, заяви Челик.

#Турция #Европейския съюз #членство #Омер Челик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »