2018 г. ще е пикова при кандидатстването за европейско финансиране

2018 г. ще е пикова при кандидатстването за европейско финансиране
A A+ A++ A

2018 година ще бъде пикова за кандидатстването за европейско финансиране за бизнеса. Такава прогноза направи по БНР председателят на Професионална асоциация „Европейски и национални програми за развитие“ Атанас Кирчев.

“Администрацията научи уроците си", посочи той и обърна внимание върху въведената преди няколко години информационна система за управление на средствата, позволяваща кандидатстването и оценяването на проектите да става изцяло по електронен път.

Кирчев, който е консултант по евросредства в три поредни програмни периода, е категоричен, че възможността да се работи за еврофинансиране, заобикаляйки правилата, значително намалява.

„По програма "Конкурентоспособност", по която основно работим, тя на практика е изключена, тъй като от няколко години там се въведоха изключително обективни критерии и шансът за лобиране или уреждане на проекти практически не съществува”, коментира Кирчев.

Експертът определи като изключително положителен факта струпването на качествени проекти и значителното нарастване на техния брой.

“Оценката на проектите на практика се измества върху финансовите данни на фирмите, тоест колкото по-добре стои в историческите си данни компанията – в бизнеса си, в търговските си контакти, толкова по-голям шанс за финансиране има, което, според мен, е напълно обективен критерий. Финансиране наистина получават най-добрите фирми”, подчерта консултантът.

Запитан как стои въпросът с новопрохождащите фирми, Атанас Кирчев напомни, че европейското финансиране по принцип не се фокусира толкова върху стартъпи, които са обект на т.нар. "финансови инструменти".

“Има няколко фонда и няколко схеми за микрогарантиране, които се изпълняват заедно с Европейския инвестиционен фонд. По изключение по оперативна програма "Конкурентоспособност" тази година има предвидена една схема за насърчаване на предприемачеството, която е насочена именно към стартиращи млади предприемачи. Казвам млади, тъй като и млади жени-предприемачи ще бъдат една от бонифицираните групи по тази схема. Тя се очаква с огромен интерес. Аз се надявам, че може би през февруари или през март тя вече ще бъде активна”, информира Кирчев.

Той съобщи, че Българската стопанска камара и Професионалната асоциация "Европейски и национални програми за развитие" организират двудневен практически семинар на тема „Актуални възможности за европейско финансиране на бизнеса“.

На него ще бъдат представени подробно актуалните процедури за безвъзмездно финансиране на бизнеса по оперативните програми и предстоящите приеми за  2018 г. Ще бъде дадена информация за актуални и предстоящи процедури по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, както и за актуалните приеми по Програмата за развитие на селските райони.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »