На първо място сме по внезапна сърдечна смърт в Европа

На първо място сме по внезапна сърдечна смърт в Европа
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

България е на първо място по внезапната сърдечна смърт в Европа. Това стана ясно по време на пресконференция по повод старта на информационна кампания, посветена на внезапната сърдечна смърт, организирана от Сдружение по кардиостимулация и електрофизиология.

Според статистиката само един от десет пациенти, страдащи от синдрома на внезапната сърдечна смърт може да достигне жив до болницата. Хората, които са заплашени от внезапна сърдечна смърт са разделени на две основни групи - пациенти, при които съществуват сериозни рискови фактори (наличие на камерни аритмии, камерна тахикардия - увеличен ритъм на сърцето), но не са имали събитие, свързано с изява на животозастрашаваща аритмия.

Втората - по-малка група, е от хора, които вече са преживяли сърдечна смърт. За тях вероятността да загинат в близките две години е от порядъка на 15-20%. Единственото лечение с доказана полза е поставянето на кардиовертер-дефибрилатор. Терапията с него намалява ритъмната и общата сърдечна смъртност между 30% и 40%.

Д-р Васил Трайков - председател на сдружението, посочи, че за миналата година имплантираните пациенти са 132 души. В Европа средно имплантираните са 97 на един милион.

За да достигне средноевропейските нива в България с това лечение трябва да бъдат обхванати поне 300 души на година. За да бъде напълно реинбурсирано лечението с кардиовертер-дефибрилатор необходимата сума възлиза на 1,2 млн. лв.

В момента електронното устройство, което предпазва сърцето от патологични аритмии и действа, подобно на въздушна възглавница на автомобил, се реинбурсира частично от НЗОК. Касата плаща 6 000 лв. Цената на устройството варира между 10 и 14 хиляди лева. Останалите средства се доплащат от пациента. За да бъде извършена и първична профилактика на пациентите, за които има установени фактори, които биха довели до внезапна сърдечна смърт е необходимо да бъдат имплантирани около 600 пациента годишно.

Леталният изход при внезапна сърдечна смърт е по-голяма от тази от инсулт, рак на гърдата, рак на белия дроб - взети заедно. Според изследване в САЩ лечението с кардиовертер дефибрилатора е икономически по-изгодно. То е животоспасяващо лечение. Медикаментозното лечение може да е с по-големи разходи отколкото с такова устройство.

Така в САЩ за лечение с устройства се разходват 2,3 млн. долара, а за медикаментозно лечение със стенд или байпас средствата са между 8-10 милиона долара. Ние сме единствената държава в Европа, която не реинбурсира напълно лечението с устройството. 100% му реинбурсация е осигурено в страни като Сърбия, Македония и Унгария.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »