Животновъдният бранш изригва срещу орязаните плащания за селекция

Животновъдният бранш изригва срещу орязаните плащания за селекция
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Животновъдните асоциации, които развиват селекционна дейност, ще излязат днес с обща декларация срещу силното орязване на ставките по Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави, обявени със заповед на министъра на земеделието преди два дни. Вместо очакваните 620 лева фермеритеще получат по 250 лева за животно, което противоречи на всички нормативни документи, с които тази помощ е регламентирана до момента.

По този повод Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България и Националната асоциация за месодайно животновъдство готвят общо становище до министерството и медиите, в което да представят своята позиция, съобщи за Синор.БГ Андрей Чалъков, председател на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България.

Миналата година средствата за месодайно животновъдство за селектираните животни не бяха отделени от тези за млечното говедовъдство. След нотификация от Европейската комисия страната ни получи одобрение и задели 3,250 милиона лева за подкрепа на тези стада.

Сумата беше определена въз основа на предполагаем брой от 12 хиляди животни в месодайно направление, които са чиста селекция. След подадените заявления в Българската агенция за безопасност на храните обаче се разбира, че реалният брой на месодайни кравие сам 5 200 вместо индикативната бройка от 12 хиляди. Така средствата, полагаеми с наличния бюджет трябваше да бъдат 620 лв. за крава.

Новата схема беше описана с промени в наредбата, приети през юли тази година.

Именно затова и браншовите организации ще протестират срещу силното занижение на тази ставка.

До края на деня Синор.БГ ще публикува пълните позиции на браншовите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"