152655 статии       |       372 интервюта       |       1510 снимки       |       38092 абоната       |      
USD 1.65119| EUR 1.95583| GBP 2.21842|
In English На русском
София
Пловдив
Варна
Вход Форум

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитТурция

Размер на шрифта:   

Защо инцидентите в планината зачестяват

7 декември 2017, четвъртък / 16:40; Коментари: 0
Send to Kindle
Защо инцидентите в планината зачестяват

Издирването с хеликоптер от Планинската спасителна служба (ПСС) струва 3000 лв. на час, а застраховката, в която и да е компания, излиза до 40 лв. Тази година е имало пет излитания с хеликоптер със 100-процентов успех.
 
Спасителите обясниха, че застраховка за такава постижима сума може да си направи всеки, както и да инсталира на телефона си приложението на ПСС, чрез което бързо могат да бъдат намерени точните координати на бедстващия. През 2017 г. са осъществени най-много спасителни акции в планината от 2011 г. насам.
 
Тази година планинските спасители са оказали помощ на близо 2600 човека. Най-често акциите са транспортни - планинарите оказват първа помощ и придвижват пострадалия към медицински лица.
 
Във втория случай става въпрос за търсене на изчезнали или изгубени в планината. Това са и акциите, които отнемат най-много ресурси на службата. В тях влизат и въздушните издирвания с хеликоптер.

"България става все по-известна като туристическа дестинация. Все повече хора идват в държавата, така че логично е колкото повече хора идват, процентът на възможността за пострадали да се увеличава. Една голяма част идват тук, за да не спазват правилата и да не карат по ски пистите, а се спускат по улеите. Когато влязат в улея неконтролирано и се загубят, паднат и ги затрупа снега, ние вдигаме цялата си структура да можем да отидем и да ги спасяваме. А тези случаи стават все повече и повече", обясни председателят на Българския Червен кръст (БЧК) Христо Григоров.

Според спасителите основната причина за инциденти и наранявания в планините са две -  подценяване на условията и надценяване на собствените възможности. За 2017 г. починалите души в планината са 8.

Планинарите от Спасителната служба призовават желаещите да практикуват зимни спортове или да се разхождат в планината да си направят застраховка и да пестят батерията на телефоните си, за да им послужат при нужда.

Реклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Коментирай | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:
Няма мнения по темата

Публикувайте отговор »

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО

Абонирай се за ключова
дума по e-mail