Йерусалим разделя и обединява - арабите, Европа и ООН против решението на Тръмп

Йерусалим разделя и обединява - арабите, Европа и ООН против решението на Тръмп
A A+ A++ A

Арабите и мюсюлманите в Близкия изток осъдиха признаването на Йерусалим като израелска столица определяйки решението като създаване на нестабилност в региона, палестинците заявиха, че Вашингтон изоставя водещата си роля на мирен посредник, съобщават световните медии.

Европейският съюз и Организацията на обединените нации също изразиха тревога от решението Тръмп да премести посолството на САЩ в Израел в Йерусалим и отражението му върху всякакви шансове за съживяване на израелско-палестинския мирен процес.

Основните съюзници на САЩ излязоха срещу изявлението на Тръмп и разрива с десетилетната политика на САЩ и широката международна политика за града. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че това е "момент на голямо безпокойство". Първият дипломат на ЕС Федерика Могерини изрази "сериозната загриженост"

Великобритания заяви, че този ход няма да помогне на мирните усилия, а в крайна сметка Йерусалим трябва да бъде споделен от Израел и бъдеща палестинска държава. Британският премиер Тереза ​​Май каза, че не е съгласна с решението на САЩ, което "не е полезно по отношение на перспективите за мир в региона".

Германия заяви, че статутът на Йерусалим може да бъде разрешен само въз основа на решение за две държави. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон заявиха, че техните страни не подкрепят този ход. Франция отхвърли "едностранното" решение като призова за спокойствие в региона. 

Статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии, съобщи пресцентъра на Министерството на външните работи на Република България.

Саудитска Арабия осъди решението на САЩ. В изявление, монархията в Персийския залив съобщи, че президентът Тръмп е "безотговорен". "Американското решение представлява значителна загуба в усилията за налагане на мирен процес и е нарушение на исторически неутралната американска позиция по отношение на Йерусалим", коментира Саудитска арабия.

Малайзийският премиер Наймиб Разак призова мюсюлманите навсякъде "да обяснят, че силно се противопоставят" на този ход на САЩ.

Осем от 15-те нации, които понастоящем са членове на Съвета за сигурност на ООН, призоваха да се проведе спешна среща.

Палестинският президент Махмуд Абас каза, че градът е "вечната столица на палестинската държава". Хамас предупреди, че решението на Тръмп "ще отвори вратата на ада".

Йерусалим и всичко случващо се е важно, защото съобщението на Тръмп поставя САЩ в противоречие с останалата част от международната общностза статута на Йерусалим.

Също така палестинците твърдят, че Източен Йерусалим е столица на бъдеща държава и според израелско-палестинските мирни споразумения от 1993 г. окончателният му статут трябва да бъде обсъден в последните етапи на мирните преговори.

Израелският суверенитет над Ерусалим никога не е бил признат в международен мащаб и досега всички държави са поддържали посолствата си в Тел Авив.

В Йерусалим има места, свещени за трите основни монотеистични религии - юдаизъм, ислям и християнство.

Източен Йерусалим, който включва Стария град, е придобит от Израел след Шестдневната война от 1967 г., но не е международно признат като част от Израел.

Йордания отхвърли решението на САЩ да признае Ерусалим за столица на Израел, защото укрепва израелската окупация на източния сектор на спорния град.

Външният министър Айман Сафади заявява, че решението "осуети" мирните усилия, добавяйки, че статутът на Ерусалим трябва да бъде "решен в преките преговори" между палестинците и израелците. "Йордания отхвърля решението и всички негови последици и ще продължи да работи за независима палестинска държава с източен Йерусалим като своя столица", добави Сафади.

Хашемитската династия на краля на Йордания е покровител на мюсюлманските светилища в Йерусалим, което прави Йордания чувствителна към всякакви промени.

Мощното ислямистко движение на Йордания, най-голямата политическа партия в страната и опозиционна група, заяви, че ще организира няколко големи митинги в страната през следващите няколко дни и след петъчните молитви.

Обединените арабски емирства отхвърлиха решението на САЩ, съобщават от държавната им информационна агенция WAM.

"Министерството изрази дълбока загриженост относно последиците от това решение за стабилността на региона, тъй като то задушава емоциите на арабския и мюсюлманския народ поради статута на Йерусалим в съзнанието на арабите и мюсюлманите", се казва в изявление на министерство на външните работи на страната. 

Турският президент Ердоган заяви, че с решението си САЩ напълно не се съобразяват с резолюцията на ООН от 1980 г.  Решението ще хвърли региона в "огнен обръч", допълва той от летището в Анкара, преди да замине за Гърция на официално посещение.

Ирак настоява правителството на САЩ да се откаже от решението да признае Ерусалим за столица на Израел, за да избегне подхранването на тероризма, заяви иракското правителство.

"Ние предупреждаваме за опасните последици от това решение за стабилността на региона и света", се казва в съобщение на правителството.

"Администрацията на САЩ трябва да се откаже от това решение, за да спре всяка опасна ескалация, която би спомогнала за екстремизма и ще създаде благоприятни условия за тероризма", допълват те.

#Близкия изток #Йерусалим #Вашингтон #нестабилност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »