В Бургас ще има професионална гимназия по компютърно програмиране

В Бургас ще има професионална гимназия по компютърно програмиране
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A
Община Бургас ще създаде професионална гимназия по компютърно програмиране. Предложението е на кмета Димитър Николов и предстои да бъде разгледано от Общинския съвет. Новото училище по компютърно програмиране ще подготвя IT специалисти, от които бизнесът има нужда за своята дейност, пише на сайта на Община Бургас.

Предвижда се училището да бъде с интензивно изучаване на английски и немски език и да подготвя специалисти в професионално направление "Компютърни науки", професия "Програмист", специалности "Програмно осигуряване" и "Приложен програмист" със срок на обучение 5 години с прием след завършен седми клас. Учениците и от двете професионални направления ще изучават всички съвременни програмни езици Java, C, C++, JavaScript, "NET". Бъдещите специалисти ще се учат как да правят софтуерни разработки, ще усвояват тънкости в с сфери като уеб дизайн, технология на програмирането, системи за управление на бази данни, интернет програмиране. Учениците ще придобиват още специфични знания по роботика, изкуствен интелект, хардуерен дизайн, киберсигурност, облачни технологии посредством допълнително заложените часове в учебния план.

В новото училище ще бъде прилагана специална менторска програма, при която ученикът ще работи в тясно сътрудничество с наставник от конкретна технологична фирма в реални условия по актуални казуси. Процесът на наставничество позволява на учениците да изпробват своите интереси и да прилагат знанията и уменията си в реални условия. Иновативната образователна концепция ще насърчава предприемчивостта и креативността на децата. Чрез специална учебна фирма ще се дава възможност за патентоване на продукти, в които и съответният ученик да има собственост над създадения продукт. Това от своя страна ще провокира мотивация и отговорност към крайния резултат. Решаването на проблеми, вземането на решения, прилагането на изследователски умения у децата са част от акцентите в обучението. Освен от учители, часовете ще бъдат водени и от университетски преподаватели.
Новото училище ще се помещава в сградата в кв. "Меден рудник", в която досега се обучаваха учениците от Професионалната техническа гимназия. Там ще бъде обособен образователен кампус. Съществуващите сгради ще бъдат ремонтирани, а кабинетите ще бъдат оборудвани в унисон със стандарти.

#Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори