Забавя се поскъпването на имотите в София

Забавя се поскъпването на имотите в София
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Поскъпването на жилища в София се забавя и вече се наблюдава стабилизиране на цените в този сегмент. Това отбелязват от една от големите агенции за недвижими имоти Bulgarian Properties.

Твърдението им идва на фона на предупреждението от Европейската комисия за нов имотен балон у нас. В последния си доклад за страните с прекомерни макроикономически дисбаланси през миналата седмица комисията отбеляза, че пазарът на недвижими имоти у нас е тревожно надценен, като цените растат с най-ускорените темпове през последните две години, пише в.Сега

"През третото тримесечие средната цена на жилищата запазва достигнатите през второто тримесечие стойности и не се наблюдава изменение. Към момента пазарът е в баланс и се радва на отлични условия за покупко-продажби на имоти, със стабилно търсене и наличен избор от ново строителство", твърди Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

 

От имотната компания отчитат 14% ръст на цените на жилищата през третото тримесечие на 2017 година в сравнение със същия период на миналата. Средната цена на квадратен метър в София е около 1000 евро/кв. м. Скорошни данни на Евростат показаха, че цените на жилищата са скочили с 12% за 2016 година и с по над 8% за първото и второто тримесечие на тази година.

Въпреки растежа на цените българите се превръщат в основен купувач на ваканционни имоти в страната. Делът на тези, които са сключили сделка за подобен имот тази година, е 35%, с което почти се изравнява делът на руските купувачи - 36%. Това показва анализът на Greenlife Development, представен миналата седмица. Любопитен факт е, че 11% от купувачите са граждани на Израел, като масираното навлизане на инвеститори от тази държава се случва за първи път.

#имоти #София #поскъпване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »