В 25 града у нас замърсяването на въздуха е над допустимата норма

В 25 града у нас замърсяването на въздуха е над допустимата норма
A A+ A++ A

Качеството на въздуха се подобрява, но София все още е най-мръсната столица в Европейския съюз, стана ясно на конференция в столицата. Европейската комисия вече осъди България заради мръсен въздух в почти цялата страна. Правителството търси отсрочка, за да предприеме мерки за справяне с проблема.

Качеството на въздуха се подобравя, но София все още е най-мръсната столица в Европейския съюз. За да намерят решение на проблема, министри присъстваха на конференция, организирана от екоминстъра Нено Димов. ЕК вече осъди България заради мръсен въздух в почти цялата страна. В момента правителството търси отсрочка, за да предприеме мерки за справяне с проблема.

Министърът на околната среда и водите е категоричен, че в България, единственият конкретен замърсител на въздуха са фините прахови частици. 

По последни данни от тази седмица най-големи нива на запрашаване на въздуха има във Видин, Монтана и Горна Оряховица. А в столицата, единствено в кв. „Бояна“ измериха повишени норми на фини прахови частици.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Причините са битовото отопление , автомобилният транспорт, индустрията и енергетиката.
Валери Симеонов, зам - министър-председател по икономическата и демографската политика: Всички институции ще започнат да работят заедно по решаването на проблема, наказателната процедура не трябва по никакъв начин да се допусне, нямаме друг избор освен да вземем превантивни, спешни мерки.

Въпреки че въздухът в София става все по-чист, министрите ще се обединят около още предложения за подобряване на нивата на фини прахови частици. Правителството се опитва да убеди Брюксел, че предприема мерки за справяне с проблема, за да получим отсрочка. 

#въздуха #София #Европейския съюз #мръсен въздух #прахови частици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »