След Brexit британски градове няма да стават Европейски столици на културата

След Brexit британски градове няма да стават Европейски столици на културата
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A
Британски градове няма как да бъдат обявени за Европейска столица на културата през 2023 г., макар че и в момента е възможно страни извън Съюза също да кандидатстват за титлата. Това съобщи Европейската комисия на правителството на Великобритания, пише изданието Politico.

„След Brexit участието на Великобритания в мероприятието Европейска столица на културата няма да е възможно“, пише в писмо от Мантин Райхертс, генерален директор на отдела по култура и образование на ЕК. Истанбул, Рейкявик и норвежкият град Ставангер са били европейски столици на културата, макар и да са извън ЕС. Според Райхертс единствено страни членки на ЕС и кандидат-членки и членове на Европейската икономическа зона могат да кандидатстват, а Великобритания няма да се числи към нито една от тези групи след като напусне Съюза през 2019 г. Решението Великобритания да кандидатства за Европейска столица на културата е взето през 2014 г. През октомври 2017 г. градовете Дънди, Нотингам, Лийдс, Белфаст и Милтън Кейнс изразиха интерес да бъдат домакини през 2023 г., предаде Фокус.
Целта на мероприятието е да се подчертае богатството и разнообразието на културите в Европа, да се засили международното влияние на страните, получили титлата и да се засили туризма и културната дейност в тях. В миналото два британски града са били Европейска столица на културата - Глазгоу през 1990 г. и Ливърпул през 2008 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"