Отнемат регистрацията на неизправни автомобили

Отнемат регистрацията на неизправни автомобили
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Властите ще отнемат регистрацията на автомобилите, които не издържат годишния технически преглед, предаде Off News.

Това става възможно след приетите на второ четене промени в закона на МВР с които в преходните и заключителни разпоредби беше променен Законът за движение по пътищата. 

Новоприетият текст гласи:В случаите, когато при извършване на периодичен технически преглед се установи опасна техническа неизправност, Изпълнителна агенция „Автомобилна информация“ уведомява Министерството на вътрешните работи за временно отнемане регистрацията на неизправното превозно средство.

С новите текстове се регламентира между администрациите на транспортното министерство и МВР да се обменят технически данни за регистрираните превозни средства и за периодичните им технически прегледи. МВР пък ще обменя информация с държавите от ЕС информация за правния статут на превозните средства и за неговата регистрация в съответната държава. Това ще става чрез използването на електронна мрежа, включваща данни от националните електронни бази от данни.

С промените от следващата година се регламентира и тестовото внедряване на системата eCall. Това е спешно повикване към тел. 112, направено от превозно средство при катастрофа. Системата подава спешен сигнал при задействане на въздушните възглавници на автомобила и подава автоматичен сигнал за точното време и място на катастрофата. Системата може да бъде задействана и ръчно, като сигналът се пренася чрез мобилните мрежи и може да осъществява звукова връзка между пътниците в превозното средство и най-близкия център за приемане на спешни повиквания.

Към момента системата ще работи само с новопроизведени автомобили, които вече задължително трябва да имат такава система. 

Отново с промени в преходните и заключителни разпоредби се регламентира редът за получаване на т. нар. "синя карта". Такова разрешение могат да получат чужденци, които са висококвалифицирани работници по смисъла на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Картата ще важи за срок от четири години. В случай че срокът на трудовия договор е по-малък, разрешението се издава за срока на договора, удължен с три месеца, като може да се подновява при наличие на основания за преиздаването му.

#регистрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »